BATMAN vs SUPERMAN: Jeremy Irons, Jesse Eisenberg και σκέψεις για το σχεδιασμό της DC

BATMAN vs SUPERMAN: WORLD'S FINEST - artwork by Eric Spacecowboytv

Καλύφθηκαν οι ρόλοι των Alfred και Lex Luthor, τι ξέρουμε για Wonder Woman, Justice League, τα πάντα όλα για την DC

Σε μια κίνηση έκπληξη προέβη πριν από λίγες μέρες η Warner που ανακοίνωσε τον νέο Lex Luthor για το sequel του Man of Steel, Batman vs Superman (ανεπίσημος ο τίτλος ακόμα). Δεν είναι άλλος από τον Jesse Eisenberg, που κατά μία έννοια έχει δοκιμαστεί σε ρόλο νεαρού πλούσιου επιχειρηματία στο ρόλο του Marc Zuckerberg του The Social Network, και διέψευσε τις φήμες που ακούγονταν τόσο καιρό για πολύ πιο έμπειρους μνηστήρες στο ρόλο του εικονικού Superman villain, από τον φυσιογνωμικά κοντινότερο Terry O’Quinn μέχρι και τον Denzel Washington. Ταυτόχρονα ο Jeremy Irons που δε μας έχει συνηθίσει σε καλοκάγαθους ρόλους θα αντικαταστήσει τον Michael Caine ως ο διάσημος μπάτλερ του Batman, Alfred!

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg

Οι ανακοινώσεις που προκάλεσαν ποίκιλα διφορούμενα σχόλια έρχονται να προστεθούν στις εξίσου αμφισβητούμενες επιλογές της Gal Gadot στο ρόλο της Wonder Woman και του Ben Affleck σε αυτόν του Batman και φαίνονται αρκετά θαρραλέες, αν σκεφτεί κανείς πόσο δίχασε τον κόσμο το Man of Steel, παρά την εισπρακτική του επιτυχία.

Έχοντας πρόσφατα εξετάσει το σχεδιασμό της Sony για το κινηματογραφικό universe που θέλει να πλάσει γύρω από τον Spider-Man για τον οποίο έχει τα δικαιώματα, αλλά και τα πλάνα της Marvel/Disney που βαδίζει ολοταχώς προς την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της με τον Captain America, τους Εκδικητές και τον Ant-Man, και ρίχνοντας μια ματιά στη διαχείριση των X-Men από τη Fox, ήρθε η ώρα να δούμε πώς σκέφτεται να απαντήσει και η Warner σε όλα αυτά για το σύμπαν που θα περιστραφεί γύρω από τους ήρωες της DC, πέρα από τις μικρότερου προϋπολογισμού μεταφορές που σχεδιάζει.

Γνώμη μου είναι ότι η DC έχει χεστεί πάνω της. Μπορεί να ‘πούλησε’ περισσότερο λόγω της Batman τριλογίας και του Man of Steel που κατά βάση είχε τον ‘αέρα’ της Νυχτερίδας και του Nolan, αλλά τα τελευταία χρόνια φαίνεται να βλέπει μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα, μένοντας αναποφάσιστη. Εδώ που τα λέμε ακόμα και που κότσαραν το όνομα του παραγωγού Nolan φάτσα φόρα, και πάλι το Man of Steel μετά βίας έβγαλε κάτι περισσότερο από το φετινό Thor (όχι ότι $670 εκ. είναι λίγα έτσι!), κάτι που αν συζητούσαμε πριν λίγα χρόνια θα γελούσαμε και μόνο στην ιδέα. Πολλά μπορεί να είχαν αλλάξει αν τελικά είχε γυριστεί το Justice League το 2008 από τον George Miller, αλλά στη σημερινή πραγματικότητα έχει αργήσει πάρα πολύ να πλάσει το δικό της σύμπαν σε σύγκριση με τη Marvel, το μεγάλο της αντίπαλο, που βρίσκεται ήδη στην ένατη ταινία της, όταν η DC μόλις ξεκίνησε με το Man of Steel, και δεν τη βοήθησε και ο Nolan που θέλησε να αποστασιοποιήσει την τριλογία του από ένα ενδεχόμενο σύμπλεγμα ηρώων.

Κι αυτή της η καθυστέρηση οφείλεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ρόστερ της. Ένα ρόστερ που σε σύγκριση με τη Marvel, έχει χαρίσει περισσότερες, θεϊκές, δυνάμεις σε αγνότερους γραφικότερους χαρακτήρες, με αντιλήψεις μιας ασπρόμαυρης, απαρχαιωμένης πραγματικότητας που βασίζεται στη χρυσή εποχή των κόμικ και είναι δύσκολα προσαρμόσιμη στις μέρες μας. Σκεφτείτε το, είμαστε στο 2014 κι ακόμα συζητάμε για το πώς θα ταιριάξει με παγκόσμια αποδοχή η προσαρμογή του Superman και του Batman, λες και δεν υπάρχουν πιο μοντέρνοι ήρωες την τελευταία εικοσαετία.

Man of Steel / Avengers (meme)Που μας φέρνει στο δεύτερο πρόβλημα, χωρίς να θέλω να αναλωθώ στις αιτίες του. Η δύναμη της DC στο ευρύ κοινό είναι πολύ πιο περιορισμένη, γιατί περιστρέφεται γύρω από τη φήμη του Superman και του Batman σχεδόν εξολοκλήρου. Οπότε αυτομάτως όταν θέλει η DC να εντάξει τους χαρακτήρες της σε κάτι κοινό και ομαδικό, ξεκινάει με μειονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό της. Τρανό παράδειγμα ο Πράσινος Φανός του 2011, που εξαιτίας της άσχημης αποδοχής του, ακόμα δεν ξέρουμε αν σκοπεύει να τον εντάξει ως canon στο σύμπαν της, όλη η δουλειά που έπεσε, όλη η προσπάθεια να εδραιωθούν κάποιοι χαρακτήρες και κάποια μυθολογία, πάει στράφι. Όσο οι διασκευές ήταν ανεξάρτητες, για τόσες δεκαετίες, ναι είχε το πάνω χέρι. Αλλά τώρα στη νέα εποχή της αλληλεπίδρασης των ηρώων σε ένα μεγαλύτερο, ολοκληρωμένο κινηματογραφικό σύμπαν, τα χέρια της είναι δεμένα. Και, παρά τη σειριακή, σχεδόν τηλεοπτική, του λογική, προτιμώ τη νέα εποχή, από την εποχή των αλλεπάλληλων reboot.

Όλες ανεξαρτήτως οι εταιρίες έχουν, για καθαρά επιχειρηματικούς λόγους, επανεκκινήσει, αποκηρύξει ή ακυρώσει franchise στο παρελθόν. Το πρώτο Hulk. Τα Fantastic Four. Τα Spider-Man του Raimi. Το Superman Returns. Τα Daredevil/Elektra. Την Catwoman. Τα Batman του Schumacher. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εποχές πέρασαν, τουλάχιστον στο βαθμό που τις ζήσαμε. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε origins των ηρώων ξανά και ξανά, λες και δεν τα έχουμε εμπεδώσει. Θέλουμε να δούμε το “παρακάτω”, κάτι καινούριο, ένα νέο χαρακτήρα, μία νέα πλοκή. Και ένα δεμένο universe βοηθάει σε αυτό. Το θέμα λοιπόν από εδώ και πέρα είναι πώς θα αντιδράσουν οι εταιρίες, έχοντας πάρει αυτό το ρίσκο, σε μεμονωμένες αποτυχίες. Ας προχωρήσουν.

Τα X-Men: The Last Stand, και οι δύο ταινίες του Wolverine, σήκωσαν αρκετές αντιδράσεις. Όμως δεν τις ακύρωσε (ακόμα) η Fox. Τις έχει εντάξει στο δικό της κινηματογραφικό timeline. Το πρώτο Captain America ίσως ήταν η πιο αδύναμη από τις ταινίες της Marvel. Κι όμως εντάσσεται στην πρώτη Φάση της και προχώρησε. Ο Edward Norton του Incredible Hulk δεν επέστρεψε να ενσαρκώσει και πάλι το χαρακτήρα. Κι όμως, η Marvel προχώρησε, αντικαθιστώντας τον με τον Mark Ruffalo, και κρατώντας το Incredible Hulk στο σύμπαν της, δεν το κλώτσησε. Γνώμη μου είναι ότι κι η DC θα έπρεπε να κάνει το ίδιο με τον Πράσινο Φανό, και να προχωρήσει μαζί του. Όπως κι αν ήταν. Μέχρι πότε δηλαδή θα κάνουμε reboot; Χρειάζεσαι ηθοποιούς που θα αφοσιωθούν σε αρκετές ταινίες σου, και χρειάζεσαι τους σεναριογράφους και τους παραγωγούς σε απόλυτη συνεννόηση μεταξύ τους. Το έκανε η Marvel δια χειρός Kevin Feige, και πλέον και του Joss Whedon που αναλαμβάνει να φέρει τους Εκδικητές ταυτόχρονα στο πλάνο. Δείχνει να το επιχειρεί η Fox με τον Simon Kinberg και η DC με τον David Goyer, όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε αν έχουν σταθερές βάσεις για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτούς, και άλλους πολλούς, φόβους δεν έχει προχωρήσει η DC σε μια πολυαναμενόμενη Justice League ταινία – που τώρα πλέον έχει να ανταγωνιστεί και τους Εκδικητές της Marvel, στα μάτια του κόσμου. Αναπόφευκτες οι συγκρίσεις.

Όταν διστάζει να ‘αναγνωρίσει’, να προωθήσει, να επενδύσει σε οποιοδήποτε άλλο χαρακτήρα πλην του Batman και του Superman, όταν ταλαιπωρεί την κατακαημένη Wonder Woman πόσα χρόνια τώρα, δείχνει ότι φοβάται η ίδια, ότι δεν πιστεύει η ίδια στις δυνατότητες του υλικού της. Όταν δεν πιστεύουν οι άνθρωποι πίσω από την επένδυση και δεν εμπιστεύονται τα δημιουργικά μυαλά, πώς να πιστέψουν οι άνθρωποι μπροστά από την οθόνη. Υποθέσεις και φήμες πολλές, αλλά εφόσον έχουμε φτάσει στο στάδιο της “ύπουλης” ομαδικής της ταινίας που βαφτίζεται sequel του Man of Steel, που θέλει στα μουλωχτά να εισάγει τους χαρακτήρες της DC λες και ντρέπεται γι’ αυτό, χωρίς ακόμα να έχουν επισήμως ανακοινωθεί solo ταινίες, φθάνω στο δικό μου συμπέρασμα. Όχι ότι και ο Thor, ο Captain America, ή ο Iron Man ήταν… υλικό δισεκατομμυρίων, όμως αναγνωρίζω τα κότσια της Marvel να πάρει το ρίσκο – και πέτυχε.

Batman vs Superman - artwork by DoalyΗ DC, θεωρώ, ότι βρισκόμενη σε φανερά μειονεκτική θέση για να επιχειρήσει συντονισμένα το ίδιο, θα ακολουθήσει την αντίστροφη στρατηγική: αντί να συστήσει τα origins πολλών ηρώων της ξεχωριστά στις δικές τους ταινίες και να τους φέρει μαζί στους Justice League, αποφασίζει, όπως όλα δείχνουν, να φέρει το ρόστερ της υπό την προστασία των εμβλημάτων της, Batman και Superman, σε δευτερεύοντες ρόλους, και από εκεί και πέρα να δει ποιοι θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού για να προχωρήσει μαζί τους. Βλέποντας και κάνοντας. Αλλά αυτό την φέρνει στη θέση να βρίσκεται μια δεκαετία πίσω από τις εξελίξεις, όταν θα φτάσουμε να δούμε ταινίες για λ.χ. τον Aquaman, τον Flash ή τον Πράσινο Φανό ξανά, για να μη μιλήσω για πιο αφανείς ήρωες της Justice League που με τα τωρινά δεδομένα δεν έχουν καμία πιθανότητα να πρωταγωνιστήσουν σε δική τους κινηματογραφική διασκευή.

Batman vs Superman - artwork by Doaly

fan art: Doaly

Για το πιο άμεσο στα πλάνα της DC/Warner, Batman vs Superman, γνωρίζουμε πάντως, δια στόματος της Amy Adams που θα ενσαρκώσει και πάλι τη Lois Lane, ότι το σενάριο έχει ολοκληρωθεί και ότι πράγματι τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν μέσα στο μήνα. Και λέω πράγματι, γιατί πρόσφατα η Warner ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία εξόδου του μετακινήθηκε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα (!), από τις 17 Ιουλίου 2015 που ήταν προγραμματισμένο, στις 6 Μαΐου 2016, “για να δώσουν τη δυνατότητα και το χρόνο στους δημιουργούς να πραγματοποιήσουν το όραμά τους με το δεδομένο της πολυσύνθετης φύσης της ιστορίας”.

Αυτή η καθυστέρηση βέβαια μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας λόγος ήταν ο φημολογούμενος τραυματισμός του Ben Affleck στο πόδι του στην προετοιμασία που κάνει για το ρόλο του Batman, αν και μάλλον αυτός είναι ο μικρότερος. Αν το Batman vs Superman έβγαινε το 2015 θα είχε να κονταροχτυπηθεί με δύο υπερπαραγωγές της Marvel – το sequel του Avengers, αλλά και το Ant-Man. Το 2016 από την άλλη θα συναγωνιστεί το X-Men: Apocalypse, αλλά και το τρίτο The Amazing Spider-Man. Ένας ακόμη πιθανός λόγος μπορεί να είναι οικονομικής φύσεως, καθώς ακούγεται ότι οι δημιουργοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν αξίζει να αποτυπώσουν στο πανί τη Θεμίσκυρα, τη μυθική πατρίδα της Αμαζόνας Wonder Woman, ή αν απλά θα την αναφέρουν.

Επιπλέον, αν ευσταθούν οι φήμες που θέλουν τα γυρίσματα να κρατάνε δέκα περίπου μήνες, πολλοί συμπεραίνουν ότι η DC προχωράει μυστικά σε ταυτόχρονο γύρισμα του Batman vs Superman με την Justice League ταινία τους που θα φέρει κι επισήμως όλους τους ήρωες να συμμαχούν κάτω από την ίδια ομάδα και που θα ακολουθάει τα γεγονότα του Superman sequel. Μάλιστα, όπως λέγεται, η στρατηγική της DC για να κοντράρει τις σκηνές-σφηνάκια που χώνει η Marvel μετά τα credits είναι να τελειώνει τις ταινίες της με cliffhanger και ενδεχομένως με ταινίες μικρού μήκους για τους δευτερεύοντες ήρωές της που θα παίζονται μετά το τέλος της ταινίας.

Τουλάχιστον για το Batman vs Superman τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει και πάλι ο κορυφαίος, αλλά διχαστικός για τις επιλογές του να αναμιγνύει την οπτική απόλαυση και τον over-the-top λυρισμό με το δράμα, Zack Snyder (Man of Steel, Watchmen, 300), που για μένα χαραμίζεται στα Superman. Το σενάριο είναι και πάλι του David Goyer (Batman Begins, Blade, Man of Steel) που έχει πάρει υπό την επιτήρησή του τα project της DC, με τον Οσκαρούχο για το Argo, όμως, Chris Terrio να έρχεται για τις τελευταίες αλλαγές.

Πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις για τον Ben Affleck (Batman), Gal Gadot (Wonder Woman), Jesse Eisenberg (Lex Luthor), Jeremy Irons (Alfred) και την επιστροφή της Amy Adams (Lois Lane) που αναφέραμε, γνωρίζουμε ότι ο Henry Cavill θα είναι και πάλι ο Superman, και στα πόστα τους θα παραμείνει η Diane Lane ως η μητέρα του, Martha Kent, και ο Laurence Fishburne ως ο αρχισυντάκτης της Daily Planet, Perry White. Όλα τα υπόλοιπα ονόματα, η πλοκή και οι πιθανοί χαρακτήρες που θα αναφερθούν στη συνέχεια είναι απλά φήμες, ενδείξεις και πληροφορίες από ανεπίσημες πηγές που έχουν συγκεντρωθεί τον τελευταίο χρόνο και ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν. Αλλά επειδή και τα φημολογούμενα projects της Wonder Woman και της Justice League είναι αλληλένδετα με το Batman vs Superman, δεν μπορούμε παρά να τα εξετάσουμε μαζί παρακάτω.

 

SUPERMAN

Batman vs Superman (comic)

Ο Superman του Snyder, όπως και στα κόμικ, είναι ένα αμερικάνικο σύμβολο. Προστατεύει την Αμερική, αλλά αναπόφευκτα θα πρέπει να εμπλακεί σε παγκόσμιες υποθέσεις, όσο προχωράει η ιστορία, όπως αναφέρουν οι Goyer και Snyder.

Για μένα η ενδιαφέρουσα πρόκληση είναι, θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της πείνας στην Αφρική; Τι θα έκανε με την Αραβική Άνοιξη; Τι θα έκανε στη Συρία; Ένα κομμάτι σου θα έλεγε γιατί να μην εμπλακεί σε μία κατάσταση σαν της Συρίας, αλλά ταυτόχρονα λες είναι μήπως σφηκοφωλιά αν παρέμβεις; Έχει τα μέσα ή τη γνώση για να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο;

David S.Goyer

Ήθελα να αποθέσω φόρο τιμής στον υπερήρωα που προέρχεται από την καρδιά της Αμερικής και το ‘Γιατί’. Με ενδιέφερε πόσο Αμερικάνος ήταν, και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αγροτικό-Kevin-Costner τρόπο. Γι’ αυτό και ήθελα πολύ τον Kevin και την Diane Lane να παίξουν αυτούς τους ρόλους, γιατί αντιπροσωπεύουν μία πιστευτή Αμερική, αλλά και μια Αμερική που… το κάνουμε όσο πιο ρεαλιστικά μπορούμε, αλλά και πάλι όλα αυτά τα εμβλήματα αποτυπώνονται με τέτοιο τρόπο που δεν ξέρω αν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Zack Snyder

Man of Steel (meme)Ο Goyer που αρέσκεται στο να ασχολείται με ιδιαίτερα γνωρίσματα που μαστίζουν τους χαρακτήρες του, κι έχοντας αναλωθεί με τον φόβο, το χάος και τον πόνο στην τριλογία του Batman, είναι προφανές ότι ασχολήθηκε με το θέμα της θυσίας στο Man of Steel, μία θυσία όμως που ξεσήκωσε αντιδράσεις όταν ο Superman άφησε τον πατέρα του να πεθάνει, ή όταν αναγκάστηκε να αφαιρέσει ζωή (εξαιρούμε την καταστροφή της μισής Μητρόπολης), κάτι που στη θεωρία ο ήρωας δεν κάνει ποτέ, και ο Snyder δείχνει ανένδοτος στις διαφοροποιήσεις που επέλεξε να κάνει για να εκμοντερνίσει τον ήρωα και αναφέρει ότι θα δούμε στη συνέχεια τις συνέπειες αυτών των επιλογών.

Δεν είναι κάτι που παίρνει ελαφριά την καρδία, και το βλέπεις ότι τον επηρεάζει βαθύτατα. Και ίσως δούμε αυτές τις επιπτώσεις στην επόμενη ταινία. Πώς τον επηρέασε η απόφαση (σ.σ. να σκοτώσει). Ίσως. […] Το αστείο για τον άγραφο αυτό κανόνα είναι ότι υπάρχει στις ταινίες, αλλά όχι στα κόμικ. Έχει ήδη σκοτώσει τον Zod καναδυό φορές στα κόμικ. Να τον σκοτώσει είναι μια πρακτική λύση στο πρόβλημα. Δε θα άφηνε τις προσωπικές του αρχές να κοστίσουν τις ζωές ενός ολόκληρου πλανήτη, ή ακόμα κι εκείνων των παιδιών, της οικογένειας. Αν είχε επιμείνει στην ηθική του, θα έπρεπε να αφήσω αυτούς τους ανθρώπους να σκοτωθούν. Αυτά είναι τα διλήμματα. Το καθιστούμε άμεσο ώστε δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από αυτήν.

Για το πώς ήδη έχουν ξεκινήσει από το Man of Steel να στήνουν το universe της DC, αλλά και για τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα στην ταινία για άλλους χαρακτήρες, μιλάει ο παραγωγός Charles Roven (τριλογία Batman, American Hustle, Man of Steel) και ο Goyer.

Αρχίσαμε την προετοιμασία από τον Ιούνιο και τα γυρίσματα ξεκινούν οκτώ μήνες αργότερα. Αισθανθήκαμε ότι επιτύχαμε τους στόχους μας με το Man of Steel. Η πρόθεσή μας ήταν να φέρουμε τον Superman στον 21ο αιώνα με ένα σύγχρονο χαρακτήρα κι ένα διαφορετικό είδος υπερήρωα που επικρατεί τώρα. Το ξέραμε ότι είχαμε δημιουργήσει ένα κόσμο και ότι είχαμε αφήσει στοιχεία μέσα για να γνωρίζει ο κόσμος ότι στο σύμπαν που δημιουργούσε ο Zack υπάρχουν κι άλλοι χαρακτήρες πέρα από τον Clark Kent.

Charles Roven

Ο Chris (σ.σ. Nolan) δεν ενδιαφέρεται για σχεδιασμό, όταν δηλαδή λες ότι θα αφήσεις κάτι για να το πιάσεις στην επόμενη ταινία σου. Πάντα έλεγε δώσε ότι έχεις στην ταινία που κάνεις, και ανησύχησε αργότερα για την επόμενη ταινία σου. Έτσι δίνεις στην ταινία σου ακεραιότητα, σε αντίθεση με το να την εντάσσεις σε ένα μεγαλύτερο σχεδιασμό. Βέβαια είναι δύσκολο να μη σκέφτεσαι για πιθανά crossovers, αλλά έχοντας κάνει τρεις ταινίες Batman κατ’ αυτό τον τρόπο, έτσι προσεγγίσαμε και το Man of Steel.

αναφέρει ο Goyer, αντικρούοντας την αντίληψη περί σχεδιασμού, μονάχα για να συμπληρώσει ότι για παράδειγμα μέσα στο Man of Steel αναφέρονται τα S.T.A.R. Labs, μια ερευνητική μονάδα στον κόσμο της DC, με την οποία συνδέεται και ο χαρακτήρας Cyborg, που είναι –στην επανεκκίνηση της Justice League με την έναρξη των κόμικ The New 52- ιδρυτικό μέλος της Justice League!

Batman vs Superman (fanart)Ο Snyder έχει επισήμως δηλώσει ότι στον κόσμο του Man of Steel υπάρχουν κι άλλοι υπερήρωες, που ενδεχομένως δεν έχουν τολμήσει να αποκαλυφθούν – και ίσως η πρωτοβουλία που πήρε ο Superman να το αλλάξει αυτό στη συνέχεια. Μάλιστα οι φήμες γύρω από το κάστινγκ σε συνδυασμό με την παγκόσμια φύση του sequel έχουν οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν ότι ο κάθε χαρακτήρας θα αντιπροσωπεύει μία διαφορετική φυλή ή περιοχή του κόσμου – διαφοροποιώντας την Justice League από τους Εκδικητές σε αυτό το κομμάτι – αφού η Gal Gadot είναι Ισραηλινή, και είναι πιθανό να αναζητούνται Ισπανόφωνοι ηθοποιοί στο ρόλο του Flash, και Αφρο-αμερικάνοι σε αυτόν του Πράσινου Φανού. Λίγο τραβηγμένο θα έλεγα.

Πάντως στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, κάπου μεταξύ των πολυσυζητημένων απραγματοποίητων Superman projects του McG και του Kevin Smith, και της εκδοχής του Bryan Singer που τελικά είδαμε το 2006 και που άφησε μουδιασμένους τους περισσότερους fans του ήρωα, είχε ξαναπέσει στο τραπέζι η ιδέα που θα φέρνει Batman και Superman στην ίδια ταινία, σε σενάριο μάλιστα του Andrew Kevin Walker του Se7en και 8mm. Ο Akiva Goldsman (Batman Forever, I Am Legend, I Robot) ανέλαβε να ξαναγράψει το σενάριο του Walker, με τον Wolfgang Petersen να υπογράφει για τη σκηνοθεσία. Όμως η Warner ακύρωσε το project αποφασίζοντας να προχωρήσει σε solo reboots για τους δύο ήρωες, και δίνοντας μια ακόμα ευκαιρία στο τότε σενάριο του J.J. Abrams για το Superman: Flyby.

Batman vs Superman (fanart)Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να καταλήξουμε στο Batman Begins του Nolan για τον Batman, στο Superman Returns του Singer για τον Superman, με άλλο όμως σενάριο, ενώ ο Wolfgang Petersen προχώρησε κάνοντας την Τροία και ο Akiva Goldsman έγραψε το I Am Legend, όπου έχωσε σαν inside-joke σε μία από τις πρώτες σκηνές του κατεστραμμένου Times Square την αφίσα με το σύμβολο του Batman vs Superman.

Ο Bryan Singer μάλιστα μοιράστηκε με το Empire τη γνώμη του για το εντελώς αντίθετο, στο δικό του όραμα, Man of Steel του Snyder. Καταλαβαίνω βέβαια και τη χολή των fans, γιατί απορίας άξιον είναι πώς μπορεί να κριτικάρει το Man of Steel, απ’ όλους τους ανθρώπους, ένας σκηνοθέτης που παράτησε τους X-Men στη μοίρα τους για να κάνει τον Superman, προσπαθώντας υποτίθεται να αποδώσει φόρο τιμής στην κλασική ταινία του Donner, χωρίς να ικανοποιήσει ούτε τους παλιούς ούτε τους νέους, για να τον παρατήσει κι αυτόν για να κάνει το Valkyrie… και να ξαναεπιστρέψει οκτώ χρόνια αργότερα πίσω στους X-Men. Είναι σα να βγαίνει ο Joel Schumacher και να ασχολείται με τον Nolan.

Νομίζω ότι ο Henry Cavill είναι υπέροχος. Τον γνώριζα. Ήμαστε φίλοι πριν από χρόνια. Περιέργως, ο λόγος που δεν τον πήρα για Superman ήταν επειδή έκανα ένα ‘sequel’ στον Christopher Reeve και ήθελα κάποιον που του έμοιαζε περισσότερο. Βλέπω με δέος το χτίσιμο του κόσμου και την κλίμακα αυτής της ταινίας. Είναι δύσκολο για μένα. Δεν είμαι κριτικός και είναι λίγο περίεργο ένας σκηνοθέτης να μιλάει για την ταινία του άλλου σκηνοθέτη. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μια ταινία, ειδικά μια τέτοιου είδους ταινία και ειδικά μία Superman ταινία, και ήταν πολλά που με εντυπωσίασαν. Ήταν και κάποια άλλα που μπορεί εγώ να έκανα κάπως διαφορετικά επειδή βλέπω τον χαρακτήρα διαφορετικά. Μην παρεξηγήσετε ότι λέω ότι κάτι δε μου άρεσε.

Ενώ σχολίασε και τη δική του προσπάθεια, αλλά και το πώς τώρα πια καταλαβαίνει τις αρνητικές αντιδράσεις του κόσμου για το Superman Returns.

Τις μισές μπορώ να τις καταλάβω, τις άλλες μισές δε θα τις καταλάβω ποτέ. Ήταν μια ταινία που στόχευε σε συγκεκριμένο κοινό. Ίσως λίγο περισσότερο σε θηλυκό κοινό (σ.σ. !!). Δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν, υποθέτω. Ίσως θα μπορούσα να κόψω το πρώτο τέταρτο και να ξεκινήσω πιο επιθετικά και να έβρισκα τον τρόπο να ξεκινούσα την ταινία με την καταστροφή του αεροπλάνου, ή κάτι τέτοιο. Να τραβούσα την προσοχή του κοινού λίγο πιο γρήγορα. Δεν ξέρω τι θα βοηθούσε. Ίσως τίποτα. Αν το ξαναέκανα, θα έκανα μια origin ταινία. Ένα reboot.

Ο Singer συμπλήρωσε ότι και το sequel του Superman Returns, αν κι εφόσον γινόταν θα ονομαζόταν Man of Steel, με κύριο villain τον Darkseid, του εξωγήινου θεού του πλανήτη Apokolips της χάλκινης εποχής των κόμικ.

 

BATMAN

Batman vs Superman - artwork by John Mattison

fan art από τον John Mattison

Ο νέος Batman, ναι μεν δε θα συνδεθεί άμεσα με τις ταινίες του Nolan, αλλά δε θα τις απορρίψει κιόλας. Οι περισσότερες πληροφορίες τον θέλουν να λαμβάνει υπόψη και την πλοκή του The Dark Knight Rises, όντας πλέον πολύ μεγαλύτερος ηλικιακά και ημι-αποσυρμένος από τα εγκόσμια (πάλι;), ίσως και γι’ αυτό να επιλέχθηκε ο Ben Affleck σε αντίθεση με κάποιον νεότερο ηθοποιό, όμως αυτό δεν τον φέρνει μακριά από τον Clark Kent, ή πολύ περισσότερο από τον Lex Luthor που μόλις επιβεβαιώθηκε;

Ο Snyder στην ανακοίνωσή του για το sequel στην Comic Con είχε δηλώσει ότι η έμπνευση για τον Batman έρχεται από το κόμικ του Frank Miller, The Dark Knight Returns, του 1986, όπου στα 55 του πια ο Batman επιστρέφει από τη σύνταξη να πολεμήσει το έγκλημα, συναντώντας αντιδράσεις από την αστυνομία της Gotham αλλά και την αμερικάνικη κυβέρνηση. Αργότερα ο Snyder ξεκαθάρισε ότι δεν θα βασιστεί η ταινία στη νουβέλα, οπότε ίσως να δανειστεί μόνο το ύφος της.

Αν επρόκειτο να βασιστείς σε αυτήν, θα χρειαζόσουν ένα διαφορετικό Superman. Φέρνουμε τον Batman στο σύμπαν που ζει ο Superman.

Batman: Hush - artwork by Jim Lee

Batman: Hush, σε σχέδιο Jim Lee

Πολύς ντόρος έχει γίνει –θετικός κυρίως, for once- και για τη νέα στολή του Batman, ιδιαίτερα μετά τα σχόλια του σκηνοθέτη και φίλου του Ben Affleck, Kevin Smith, που είχε την τύχη να την δει και όπως λέει, είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη κινηματογραφική εκδοχή που μοιάζει με μαύρη πανοπλία από το Matrix. Αντίθετα η έμπνευση είναι παρμένη από τον καλλιτέχνη Jim Lee που το 2002 στο Batman: Hush είχε επανασχεδιάσει τη διάσημη γκρίζα-μπλε στολή.

Πολλά έχουν ειπωθεί για το κάστινγκ του Ben Affleck ως διαδόχου του Christian Bale, τα οποία και δε θα επαναλάβω γιατί θα λογοκριθούμε. Φαίνεται ο κόσμος συνεχίζει και τον βλέπει ακόμα ως τον ηθοποιό του Daredevil (όπου παρεμπιπτόντως μ’ άρεσε) ή των νεανικών ταινιών των 90’s, παρά τον καταξιωμένο πλέον σκηνοθέτη του Argo ή του The Town. Ταυτόχρονα είναι εύλογο να υπάρξουν αυτές οι αντιδράσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι πάντα υπήρχαν αντιδράσεις όταν η κάστινγκ επιλογή παρέκκλινε από τη νόρμα, και εκ των υστέρων ήταν αβάσιμες.

Ben Affleck

Ben Affleck

Σκεφτείτε τον Heath Ledger στο ρόλο του Joker, τον Michael Keaton στου Batman (αλλά και όλους τους υπόλοιπους Batman εδώ που τα λέμε), τον Robert Downey Jr. στο ρόλο του Iron Man. Και οι περισσότεροι όχι μόνο πέτυχαν, αλλά τώρα φαίνονται περασμένα ξεχασμένα τα αδίκως εξ’ αμάξης που άκουγαν οι ηθοποιοί μέχρι να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν. Η… διαφορά βέβαια στο Batman vs Superman δεν είναι ο Affleck μόνο, αλλά ότι ΚΑΘΕ ανακοίνωση έχει σηκώσει θύελλες, όπως της Gadot και του Eisenberg, και έχουμε ακόμα πολλούς χαρακτήρες που… τρέμουν στην ιδέα του ποιος θα τους ενσαρκώσει. Αυτή είναι μια μαζική προκατάληψη που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Snyder και το cast του, στη μεγαλύτερή του ίσως πρόκληση ως τώρα.

Πάντως τα νέα για τον Affleck κακώς εξέπληξαν πολλούς. Μάλλον δε θα είχε προσέξει κανείς την είδηση τον περασμένο Μάρτιο ότι το στούντιο τον ζητούσε για το Justice League τότε, όχι μόνο σαν Batman, αλλά και για να βρεθεί πίσω από τη σκηνοθεσία.

Κάνεις κάτι, πετυχαίνει, ο κόσμος λέει ότι πέτυχε. Κι αν το επόμενο δεν πετύχει, δεν πετυχαίνει. Δεν έχεις τον αέρα της επιτυχίας, επειδή τα πήγες καλά την προηγούμενη φορά. Χωρίς να σχολιάζω τις ιδιοτροπίες και τις αντιδράσεις του κόσμου στο internet, στο κάτω κάτω της γραφής, όταν μπαίνεις στην αρένα τέτοιων ταινιών, ταινιών με υπερήρωες, ειδικά αυτών που έχουν χαρακτήρες που όλοι γνωρίζουν τόσο καιρό, ο καθένας έχει μια συγκεκριμένη καθιερωμένη άποψη και προκατειλημμένη ιδέα για το πώς πρέπει να είναι. Το κατανοώ και το αναγνωρίζω αυτό. Ταυτόχρονα όμως, δε νομίζω ότι έχει και πολύ νόημα να προβάλλεις κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Είναι σαν οποιαδήποτε άλλη ταινία ή project: πας και το κάνεις εκπληκτικό, θα πουν ότι είναι εκπληκτικό. Αν αστοχήσεις, θα το ακούσεις. Όλα τ’ άλλα που ακούς πριν γίνει είναι απλά θόρυβος.

είχε σχολιάσει ο Ben Affleck μετά το πρώτο κύμα αντιδράσεων. Σε μια πιο πρόσφατη συνέντευξή του με το Playboy μίλησε και για το τι τον οδήγησε στη συγκεκριμένη επιλογή.

Όταν μου ζήτησαν να είμαι ο Batman, τους είπα ότι δεν έβλεπα τον εαυτό μου σε αυτό το ρόλο κι ότι θα έπρεπε να αρνηθώ. Μου είπαν ότι θα ταίριαζα στην προσέγγιση του χαρακτήρα που είχαν στο μυαλό τους και μου ζήτησαν να ρίξω μια ματιά στη δουλειά που είχε κάνει ο Zack Snyder. Αυτό που είδα ήταν εκπληκτικό. Θα είναι μια πιο μεγαλωμένη και σοφότερη εκδοχή, ειδικά στον τρόπο που σχετίζεται με τον Superman του Henry Cavill […] Έμαθα να σκέφτομαι, μπορεί να πετύχω ή να αποτύχω, αλλά θα το κάνω με βάση τα δικά μου ένστικτα. Είναι αξιοσημείωτος αυτός ο τρόπος ενασχόλησης. Κάνεις μια ταινία που πετυχαίνει, έχεις το γύρο της νίκης σου, αλλά μετά ξεκινάς από την αρχή. Πρέπει να αποδείξεις ξανά από την αρχή ποιος είσαι. Μου αρέσει αυτό γιατί σου δίνει κίνητρο να δουλέψεις πιο σκληρά. Ενθουσιάστηκα με την αποδοχή που είχε το Argo. Ήταν μία από τις καλύτερες επαγγελματικές εμπειρίες της ζωής μου. Ενθουσιάστηκα που δουλεύω με τον David Fincher στο Gone Girl και που θα σκηνοθετήσω το Live by Night, αυτή την μεγάλη γκανγκστερική επική ιστορία ηθικής.

Σε ερώτηση του περιοδικού για το ποια φωτογραφία θα κρεμούσε στο γραφείο του για να του υπενθυμίζει τους ρόλους που πήρε μονάχα για τη δόξα και τα λεφτά, όπως είχε κάνει ο George Clooney με τη φωτογραφία του Batman, απαντάει:

Μάλλον θα είχα δύο-τρεις. Δύσκολο να διαλέξω. Η μόνη ταινία που πραγματικά μετανιώνω ήταν το Daredevil. Με σκοτώνει. Αγαπάω την ιστορία, τον χαρακτήρα, και το γεγονός ότι γαμ***κα έτσι μου έχει μείνει. Ίσως αυτό να είναι και μέρος από το κίνητρό μου για να κάνω τον Batman.

Ο συμπρωταγωνιστής του Henry Cavill πάντως έρχεται στο πλευρό του.

Σαν σκηνοθέτης, έχει το δικό του στυλ. Δεν αντιγράφει κανέναν. Και είναι επίμονος σε όλη την καριέρα του. Είχε καλές στιγμές, που τις ακολούθησαν άσχημες, και τώρα πάλι πολύ καλές. Αυτό απαιτεί και δείχνει μεγάλη δύναμη χαρακτήρα. Και είναι κάτι που χαίρομαι να βλέπω στη δουλειά μου, γιατί τέτοιες δουλειές αυτή τη δύναμη απαιτούν. Απαιτούν αφοσίωση και πίστη στον εαυτό σου, και ο Ben φυσικά το έχει αυτό.

Ή, όπως το έθεσε ο Matt Damon, πολύ πιο απλά:

Ο Batman είναι, όχι ο βασιλιάς Ληρ. Δώσαμε ευκαιρίες στον Chris Evans, τη Halle Berry, τον Ryan Reynolds και σε άλλους στο είδος των υπερηρώων, γιατί όχι στον Ben;

WONDER WOMAN

Wonder Woman - artwork by Stanley Lau

Wonder Woman, του Stanley Lau

Η μις Ισραήλ του 2004 Gal Gadot από τις ταινίες Fast & Furious επικράτησε τελικά για το ρόλο της Wonder Woman, υπογράφοντας για τρεις ταινίες – το Batman vs Superman, μία Justice League ταινία και ενδεχομένως μία solo ταινία για την ηρωίδα – με συμβόλαιο αξίας 300 χιλιάδων δολαρίων για την καθεμία (αρκετά χαμηλό ποσό αναλογικά με το κύρος του χαρακτήρα).

Εδώ και αρκετό καιρό ακουγόταν το όνομά της, μαζί με αυτό της Olga Kurylenko (Quantum of Solace, Centurion) και της Elodie Yung (G.I. Joe: Retaliation), ενώ για το ρόλο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Jaimie Alexander που το απέσυρε βλέποντας πόσες αποτυχημένες προσπάθειες είχαν γίνει για να φέρουν την Αμαζόνα στη μεγάλη οθόνη, η Gina Carano, που είναι και στην πραγματικότητα το ερωτικό ενδιαφέρον του Henry Cavill, η Olivia Wilde, η Christina Hendricks, αλλά και η Katee Sackhoff, ενώ η εκθαμβωτική Adrianne Palicki του G.I. Joe Retaliation την ενσάρκωσε στην αποτυχημένη ομώνυμη σειρά του 2011 που έμεινε στον πιλότο.

Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μεγάλος θα είναι ο ρόλος της Gadot στο Batman vs Superman και τι σχέση ακριβώς θα έχει με τον Superman ή αν θα παιχτεί κάποιο… τρίγωνο με τη Lois Lane, πάντως φήμες που διέρρευσαν τον προηγούμενο μήνα ήθελαν την Αμαζόνα Diane Prince να αποδυναμώνεται για να προσαρμοστεί καλύτερα στο ίδιο σύμπαν του Kal-El και να έχει Κρυπτονιακή καταγωγή, εκ των εξωγήινων αποίκων που ήρθαν στον κόσμο μας χιλιάδες χρόνια πριν και προσαρμόστηκαν στη γήινη ζωή, αν και αυτές οι φήμες γρήγορα διαψεύστηκαν.

Gal Gadot

Gal Gadot

Πολύ πιθανό να τη δούμε σε ένα cameo ρόλο, όπως αυτός της Black Widow στο Iron Man 2, σαν προετοιμασία για τη δική της ταινία, όμως εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα. Η Wonder Woman είναι αν όχι η πρώτη, σίγουρα μία από τις πιο δυνατές και γνωστές γυναίκες ηρωίδες στην ιστορία της μυθοπλασίας γενικότερα, και είναι παράδοξο το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να έχει την κατάλληλη υποδοχή και αποδοχή από έναν κινηματογραφικό κόσμο που βομβαρδίζεται από αρσενικούς ήρωες. Κι αν για τη διασκευή μιας Wonder Woman έλειπε τόσα χρόνια η θέληση και η στήριξη ώστε να ολοκληρωθεί και να γίνει σωστά, τότε τι μπορούμε να ελπίζουμε για άλλους γυναικείους χαρακτήρες; Δεν είναι ν’ απορεί κανείς μετά πώς ταινίες όπως η Catwoman και η Elektra αποτελούν το ναδίρ των κόμικ διασκευών και τον φόβο όλων των παραγωγών να ξανακαταπιαστούν με solo ταινίες θηλυκών.

Νομίζω ότι η Wonder Woman είναι πολύ δύσκολος χαρακτήρας για να πετύχεις. Πιο δύσκολος από τον Superman, ο οποίος είναι με τη σειρά του πιο δύσκολος από τον Batman. Πολλοί στο Hollywood πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να κάνεις μία υπερπαραγωγή δράσης με γυναίκα σε πρώτο ρόλο. Εγώ διαφωνώ. Αλλά τείνει να επικρατεί αυτή η άποψη. Αισιοδοξώ ότι αυτό θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

David S.Goyer

Η πιο επιτυχημένη στιγμή της ηρωίδας ήταν όταν την ενσάρκωσε η Lynda Carter στην τηλεοπτική σειρά των 70’s. Το 2001 ο παραγωγός Joel Silver επιχείρησε να τη μεταφέρει στον κινηματογράφο σε σενάριο του Todd Alcott, με την Sandra Bullock ως πιθανή πρωταγωνίστρια. Όμως η μεγαλύτερη ευκαιρία χάθηκε το 2005, και τα χρόνια που ακολούθησαν, όταν η Warner με τον Silver προσέλαβαν τον Joss Whedon να γράψει και να σκηνοθετήσει. Υποψήφιες αυτή τη φορά ήταν η Charisma Carpenter, η Morena Baccarin, γνωστή του Whedon από τα Firefly, και η Μις Κόσμος, Ινδή, Priyanka Chopra. Όταν ο Whedon τελείωσε με την ενασχόλησή του με το Serenity τότε, εργάστηκε πάνω στην Wonder Woman, αλλά το σενάριό του δεν άρεσε στη Warner. Λίγα χρόνια αργότερα, ο σκηνοθέτης πήρε την άτυπη εκδίκησή του, μεταπηδώντας στην Marvel που γνώριζε καλά, και παραδίδοντας μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών: τους Avengers.

Μετά τον Whedon, ο Silver, για να διατηρήσει τα δικαιώματα της ηρωίδας, προσέλαβε το 2008 τους Matthew Jennison και Brent Strickland να γράψουν ένα σενάριο που θα εξερευνούσε την ιστορία της Θεμίσκυρας, του Paradise Island, της γενέτειρας της Wonder Woman. Αυτό είναι το τελευταίο σενάριο που επισήμως υπάρχει μέχρι και σήμερα, ενώ πιο πρόσφατα ο Nicolas Winding Refn του Drive ενδιαφέρθηκε για τη σκηνοθεσία, με πρωταγωνίστρια την Christina Hendricks. Εκτός της κινηματογραφικής διασκευής, η Warner θέλησε να μεταφέρει δις την Wonder Woman στην τηλεόραση, όπως έκανε με τον Green Arrow στο ‘Arrow’, και όπως σχεδιάζει με τον ‘Flash’ και τον ‘Constantine’, όμως και το 2011 (με την Adrianne Palicki να ενσαρκώνει την ηρωίδα) αλλά και πέρσι το εγχείρημα δεν ξεπέρασε το στάδιο του πιλότου.

Κοιτώντας πίσω πάντως, και μετά την επιτυχία του στους Avengers, ο Joss Whedon, που είχε συνδεθεί για αρκετά χρόνια με την Wonder Woman προσπαθώντας να κάνει το μεγάλο break στον κινηματογράφο, αναφέρει:

Ξέρεις, μέρος της διαδικασίας της αντιμετώπισης της επιτυχίας των Εκδικητών είναι η ανακάλυψη μιας φλέβας θυμού που δεν ήξερα ότι υπήρχε μέσα μου. Ξεκινάς να το σκέφτεσαι όταν σε αφήσουν να το κάνεις, και το πετυχαίνεις, και μετά αναπολείς όλες τις στιγμές που δεν σε άφησαν. Αλλά είμαι ο εχθρός του εαυτού μου. Δεν είμαι πολύ καλός στο να πουλάω τον εαυτό μου ή να στέκομαι στο ύψος μου και έχω ένα παθολογικό φόβο αντιπαράθεσης που δεν είναι πολύ χρήσιμος σε αυτή τη βιομηχανία. Υπήρχαν αρκετές στιγμές που θα μπορούσα να είχα ελέγξει καλύτερα την καριέρα μου απ’ ότι έκανα. Όλες αυτές οι απογοητεύσεις και οι αναποδιές βγήκαν στην επιφάνεια μετά τους Εκδικητές. Οπότε ναι, ξέρεις κάτι; Τώρα είμαι πολύ τσαντισμένος.

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Justice League (comic)

Για τους υπόλοιπους χαρακτήρες, συμμάχους και villains του Batman vs Superman και/ή του πιθανού Justice League, έχουμε ακούσει μόνο ονόματα ηθοποιών και τις διασταυρώσεις θα πρέπει… να τις κάνετε μόνοι σας. Η πιο επιβεβαιωμένη πάντως πληροφορία για το Batman vs Superman θέλει τον Flash να κάνει την εμφάνισή του. Χωρίς όμως στολή, όπως και πολύ πιθανό χωρίς στολή να είναι και η Wonder Woman, ακολουθώντας την πάγια τακτική και της Marvel να αποκαλούν τους χαρακτήρες με τα ονόματά τους και όχι τα ψευδώνυμα. Για τον Flash / Barry Allen λοιπόν υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε τον Grant Gustin, τον ηθοποιό που θα τον ενσαρκώσει και στην επερχόμενη τηλεοπτική βερσιόν του Flash κι έχοντας ήδη κάνει την εμφάνισή του στο τηλεοπτικό ‘Arrow’, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα τα πάει σαν Flash στη σειρά. Ένα ακόμα όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό του Charlie Hunnam από το Pacific Rim, αν και πολύ πιθανό, αν δεν δούμε τον ηθοποιό στο Justice League, να τον πάρει μαζί του ο Del Toro στη δική του Justice League Dark διασκευή, το Dark Universe (παρακάτω).

Έπειτα έχουμε το αίνιγμα του Πράσινου Φανού (Green Lantern). Αν πάντως πράγματι η DC κάνει πως… δεν υπάρχει η ταινία του 2011 με τον Ryan Reynolds στο ρόλο του Hal Jordan, τότε ενδέχεται να δούμε κάποιον άλλον χαρακτήρα να φοράει το δαχτυλίδι των Oans, και πιθανότατα τον John Stewart, με τον οποίο έχει συνδεθεί ουκ ολίγες φορές το περασμένο έτος ο Dwayne ‘The Rock’ Johnson, που τώρα είναι απασχολημένος με τον Ηρακλή του Brett Ratner. Ένα ακόμη όνομα που έχει αναφερθεί, μιας και πάμε για Αφροαμερικάνο ήρωα, είναι και αυτό του Denzel Washington, αν και θα ‘λεγα ότι είναι λίγο γερασμένος για ακροβασίες. Ο Ryan Reynolds πάντως εκφράζει την απογοήτευσή του, τις αιχμές του για τον σκηνοθέτη της ταινίας του 2011, Martin Campbell, αλλά και… τις σκηνοθετικές του προτιμήσεις για να επιστρέψει.

Δεν ξέρω. Αν πρόκειται να διασκευάσεις κινηματογραφικά ταινίες από κόμικ με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να τις κάνεις σωστά. Πιστεύω ότι ο Joss Whedon είναι ο άνθρωπος που το πετυχαίνει, όπως και προφανώς ο Christopher Nolan. Οπότε αν το έκαναν κατ’ αυτό τον τρόπο, θα ήταν κάτι ενδιαφέρον. Δουλεύοντας στον Πράσινο Φανό είδα πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μία ιδέα εύπεπτη και πόσο συγκεχυμένο μπορεί να γίνει όταν δεν ξέρεις ακριβώς πού πας με αυτό ή όταν δεν ξέρεις πώς να προσεγγίσεις έναν κόσμο σωστά, έναν κόσμο που οι fans προσεγγίζουν και ερωτεύονται για δεκαετίες. Οπότε αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον μου να μπω ξανά σε αυτό τον κόσμο είναι πολύ μικρό. Αλλά με ένα καλό σενάριο κι έναν καλό σκηνοθέτη, όλα μπορεί να αλλάξουν.

Ένας ακόμη χαρακτήρας που μπορεί να παίξει μπάλα στο Batman vs Superman είναι η περσόνα του Nightwing, μία περσόνα που χρησιμοποίησαν διάφοροι χαρακτήρες στην πορεία των κόμικ της DC, μεταξύ των οποίων ο πρώτος Robin, Dick Grayson. Άλλωστε θεωρούμε ότι τη μεγαλύτερη έμπνευση οι Goyer και σία θα την πάρουν από τη νέα σειρά κόμικ της DC, The New 52, παρά από τη χρυσή ή αργυρή εποχή των κλασικών ηρώων της. Ο ‘Robin’ του Nolan ήταν αυθεντική δημιουργία ειδικά για την ταινία, οπότε δυστυχώς το… cliffhanger της δημιουργίας του Robin στο The Dark Knight Rises πολύ πιθανό να παραμείνει ανεκπλήρωτο και να μην ξαναδούμε τον Joseph Gordon-Levitt στο κινηματογραφικό CBM universe.

Είτε λοιπόν τον αποκαλέσουμε Nightwing, είτε Robin, τα ονόματα που ακούστηκαν είναι αυτά του Adam Driver (‘Girls’, Inside Llewyn Davis), Penn Badgley (Cymbeline, Easy A, ‘Gossip Girl’) και Ezra Miller (The Perks of Being a Wallflower, We Need to Talk about Kevin). Τις αντιλήψεις για τον Batman και τον Robin μάλιστα ενίσχυσε ο παραγωγός Daniel Alter, που χωρίς να συμμετέχει ενεργά στα projects της Warner, έχει τουϊτάρει ανά καιρούς διάφορα λαβράκια από το χώρο του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα δούμε έναν ημι-συνταξιοδοτημένο ερημίτη Batman που δεν μιλάει πια στον Robin και που ελέγχει μη επανδρωμένα σκάφη μέσα από τη σπηλιά του.

Δύο ονόματα που παίζουν πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο και ασταμάτητα, είναι αυτά του Jason Momoa (Conan The Barbarian, ‘Game of Thrones’) και του Josh ‘Sawyer’ Holloway, με την προφανή υπόθεση να αφορούν τον χαρακτήρα του Aquaman, ειδικά για τον Holloway, ή εναλλακτικά το άλλο βασικό μέλος της Justice League of America, τον Αρειανό-παγιδευμένο-στη-Γη Martian Manhunter. Διαφορετικά ενδέχεται να δούμε κάποιον από αυτούς σε ρόλο villain, γιατί πιθανολογώ ότι κι η DC ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα εντάξει τον Aquaman ή τον Martian Manhunter στην Justice League καλά καλά, πόσο μάλλον στο Batman vs Superman.

Jeremy Irons

Jeremy Irons

Τέλος, η Warner φέρεται να έχει συναντήσεις και με τον Matthew ‘Ozymandias’ Goode που θα θέλαμε πολύ να τον ξαναδούμε σε ρόλο υπερήρωα, αλλά και με τον Callan Mulvey (300: Rise of an Empire, Captain America: The Winter Soldier), που όμως η συμμετοχή του στο τελευταίο Captain America της Marvel μειώνει κάπως τις πιθανότητές του. Υπόψιν ότι οι ρόλοι για τους παραπάνω ηθοποιούς είναι απλά εικασίες, κι ότι κάλλιστα κάποιος από αυτούς μπορεί να ντυθεί villain για οποιαδήποτε από τις προγραμματισμένες ταινίες της DC.

Τους λοιπούς χαρακτήρες συμπληρώνει φυσικά ο μπάτλερ του Batman, Alfred, με τον μεγάλο Jeremy Irons να μπαίνει στα παπούτσια του Michael Caine (που παρέδωσε μνημειώδη ερμηνεία στο TDKR) των ταινιών του Nolan και του Michael Gough από τα Batman των 90’s, αλλά και πολύ πιθανό να επιστρέψει ο Harry Lennix (State of Play, Matrix Reloaded) στο ρόλο του Στρατηγού Swanwick, μιας και ήταν αυτός που προετοίμασε το έδαφος για την ανακοίνωση του Batman vs Superman στην Comic Con, απαγγέλλοντας ένα κομμάτι από το The Dark Knight Returns του Frank Miller. Εκτός της Wonder Woman και της Lois Lane, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν να εμφανίζεται κι ένα ερωτικό ενδιαφέρον για τον Bruce Wayne η οποία θα είναι Αφροαμερικανίδα…

 

VILLAINS

Justice League: Villains (comic)

Αν οι πληροφορίες ότι το Batman vs Superman θα έχει δύο villains ευσταθούν, τουλάχιστον έχουμε ήδη μάθει τον έναν. Ο Jesse ‘Mark Zuckerberg’ Eisenberg λοιπόν θα είναι ο νέος Lex Luthor, σε ένα κάστινγκ που… θυμίζει Smallville, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ρόλο του επιφανούς επιχειρηματία έχουμε δει ονόματα όπως ο Kevin Spacey και ο Gene Hackman. Το γεγονός μάλιστα ότι θα είναι τόσο νέος, ενώ ο Batman σχεδόν… αποσυρμένος από την ενεργό δράση, δημιουργεί σενάρια για χαρακτήρες ΄δύο ταχυτήτων’, ηλικιακά μιλώντας πάντα. Ο Snyder βέβαια συνηθίζει να προτιμάει νεότερες εκδοχές των χαρακτήρων που διασκευάζει, όπως άλλωστε έκανε και με τους, κατά πολύ νεότερους έναντι του κόμικ, χαρακτήρες του Watchmen.

Δεν είναι η εκδοχή του Gene Hackman. Είναι ένας Bill Gates-τύπου Lex που αξίζει πιθανώς 50, 60, 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ένας πολύ διαφορετικός Lex

είχε πει ο Goyer. Ένας Lex που όπως φαίνεται θα μοιάζει περισσότερο στη βραβευμένη σειρά κόμικ ‘All-Star Superman’ του Grant Morrison του 2006, κάποιος που θα ασχολείται περισσότερο με την επιστήμη, παρά με την ακίνητη περιουσία, που θα πιστεύει ότι η παραμονή του εξωγήινου Superman δεν κάνει καλό στο ανθρώπινο είδος και που μπορεί να θελήσει να δημιουργήσει Κρυπτονιακή πανοπλία για να τον αντιμετωπίσει. Λέμε τώρα. Μία ακόμη διαρροή θέλει τον Lex να αγοράζει την Daily Planet για λόγους δημοσίων σχέσεων, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει σαν σεναριακός μοχλός για τη Lois και τον Clark Kent.

Ο Eisenberg πήρε το ρόλο μέσα από τα χέρια φαβορί, όπως του Bryan Cranston (‘Breaking Bad’), του Mark Strong (Sherlock Holmes, Πράσινος Φανός), αλλά και του Terry ‘Locke’ O’Quinn (‘Lost’), με όλους τους να έχουν παραδώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής και φαινομενικά να ταιριάζουν γάντι για Lex. Για καιρό υπήρχε και η αντίληψη ότι ο Lex του Snyder θα είναι έγχρωμος, οπότε και εξετάστηκαν οι επιλογές του Denzel Washington, του Idris Elba –που γρήγορα αποκλείστηκε λόγω της συμμετοχής του στα Thor- και του David Ramsey, που όμως έχει βασικό ρόλο στο τηλεοπτικό ‘Arrow’, πάλι της DC.

Doomsday (comic)

Doomsday

Αν λοιπόν εκτός του Lex θα δούμε και δεύτερο villain (με πιθανότητες εμφάνισης και τρίτου, όπως συνήθως γίνεται για να προετοιμαστεί το έδαφος για επόμενα σενάρια), φαβορί στην κούρσα έρχεται ο John Corben – ο υπερκακός Metallo με το ενισχυμένο cyborg σώμα και πηγή δύναμης τον Κρυπτονίτη – που κατά την αργυρή εποχή των κόμικ πιάνει κι αυτός δουλειά στην Daily Planet και αναπτύσσει ένα μικρό ρομάντζο με τη Lois. Διαφορετικά υπάρχει και ο επίσης Κρυπτονιανός Doomsday, ο διάσημος κακός που προκάλεσε (υποτίθεται) το θάνατο του Superman στο περίφημο ‘The Death of Superman’, αν και μάλλον είναι πολύ νωρίς για να τον συστήσουν, και προσωπικά μου φαίνεται λίγο υπερβολικό να ασχοληθούμε με απειλή από τον Κρύπτον ή εξωγήινη απειλή γενικότερα, για δεύτερη συνεχόμενη ταινία. Μπορεί να έχουμε ένα συνδυασμό βέβαια, με υποσενάρια στο background, οπότε τίποτα δεν αποκλείουμε. Όσο για τον Bizarro, τον ημιτελή κλώνο του Superman, αυτόν φαίνεται να τον θέλει μονάχα η Amy Adams.

Άλλος ένας ηθοποιός που βρισκόταν στη λίστα της Warner ήταν και ο Joaquin Phoenix, που τώρα ανέβασε το κασέ του με το Οσκαρικό ‘Her’, αν και δε γνωρίζουμε αν ήταν στους υποψήφιους για Lex, ή αν –μαζί με τους Jason Momoa, Callan Mulvey και Matthew Goode που αναφέρθηκαν παραπάνω- εξετάζεται για τον δεύτερο villain (ομοιότητες με τον Michael Shannon, κανείς;). Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Phoenix είχε αρνηθεί το ρόλο του Joker στο The Dark Knight του Nolan, και ήταν εκ των υποψηφίων για να υποδυθεί τον Hulk, μετά την ‘αποπομπή’ του δύσκολου Edward Norton.

 

JUSTICE LEAGUE

Justice League (comic)

Για την πολυπόθητη ταινία Justice League, η πρώτη μεγάλη προσπάθεια είχε γίνει το 2007 όταν το στούντιο καλόβλεπε ένα προσχέδιο σεναρίου των Kieran και Michele Mulroney (Sherlock Holmes: A Game of Shadows) το οποίο θα αναλάμβανε να φέρει σε πέρας ο George Miller των Mad Max, αλλά η απεργία των σεναριογράφων και άλλα προβλήματα έφεραν την παραγωγή σε παύση. Το σενάριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή – αν και πολύ πιθανό να πεταχτεί στον κάδο, αν ο Goyer θέλει να συνδέσει την ταινία με το Batman vs Superman – είναι του Will Beall (Gangster Squad) και επικεντρώνεται γύρω από τον πρίγκηπα Uxas, αλλιώς Darkseid, του πλανήτη Apokolips.

Superman / Batman / Darkseid - artwork by Thony Silas

Superman, Batman και Darkseid – σχέδιο του Thony Silas

Είναι πολύ λογικό να υποθέσουμε ότι αν το Batman vs Superman πάει καλά (κι αν δεν υπάρχουν μυστικά πλάνα ταυτόχρονης κινηματογράφησης), θα ζητηθεί από το Zack Snyder να αναλάβει τη μεγαλύτερη υπερπαραγωγή στην ιστορία της DC, αν και δεν αποκλείουμε ότι η συμμετοχή πλέον του Ben Affleck μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο δημιουργική συνεισφορά αν δεν υπάρχουν συγκρούσεις με τους Snyder/Goyer, παρά σε μια απλή ενσάρκωση του Batman. Το αντιφατικό σε όλα αυτά είναι ότι ο Will Beall, του οποίου το σενάριο δεν άρεσε και ιδιαίτερα απ’ ότι ακούμε, υπέγραψε συμφωνία 2 σεναρίων με τη Warner. Το αν αυτά θα αφορούν το Justice League ή ταινίες εκτός DC μένει να το μάθουμε.

Μία ασφαλής υπόθεση πάντως είναι ότι μια ενδεχόμενη ταινία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε από τα μέλη της Justice League – τον Superman, τον Batman, τη Wonder Woman, τον Flash και τον Πράσινο Φανό.

 

DARK UNIVERSE

Justice League Dark (comic)

Αν και όχι άμεσα σχετιζόμενο, η Justice League Dark είναι η νεοσύστατη ομάδα της DC, οι πιο υπερφυσικοί χαρακτήρες της σκοτεινής πλευράς του DC universe υπό την καθοδήγηση του John Constantine, που θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο δια χειρός Guillermo Del Toro και όπως μας διαβεβαιώνει ο αγαπημένος σκηνοθέτης που φαίνεται δεν ακολουθεί την ίδια συνταγή μυστικότητας με τα λοιπά DC projects, θα μπορεί να συνυπάρχει με την τηλεοπτική σειρά Constantine, αλλά και ελπίζει να μπορεί να ενταχθεί στο συνολικότερο κινηματογραφικό universe της DC.

Ο Del Toro έχει ήδη ολοκληρώσει τη σεναριακή βίβλο του τιτλοφορούμενου πλέον Dark Universe και περιμένει κινήσεις από τη Warner για να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο. Την κόμικ σειρά που ξεκίνησε το 2011 συγγράφουν ως επί το πλείστον ο Peter Milligan, γνωστός κυρίως τα τη δουλειά του στα Hellblazer και Shade: The Changing Man της Vertigo, αλλά και ο Jeff Lemire (Sweet Tooth).

Ο Del Toro επιβεβαιώνει ότι δε θα είναι μία origin ταινία, αλλά μια ιστορία στην οποία οι χαρακτήρες θα έχουν ήδη εδραιωθεί, με ηγέτη της ομάδας τον John Constantine που θα είναι… ξανθός, όπως πρέπει δηλαδή, και τον Jason Blood, aka Etrigan, να είναι ιππότης του Κάμελοτ, αφού ο σκηνοθέτης παίρνει την έμπνευσή του από τα κόμικ Demon Knights που λαμβάνουν χώρα στη μεσαιωνική περίοδο του DC universe.

Θα μου άρεσε να χρησιμοποιήσω τις σωστές καταγωγές για τον κάθε χαρακτήρα. Λατρεύω την ιδέα του Jason Blood σαν ιππότη… Λατρεύω όλη τη μυθολογία του Constantine, του DeadMan (Boston Brand), του Swamp Thing (Alec Holland). Αυτά είναι πολύ πλούσια σε υλικό […] Η πορεία που παίρνουμε θα έχει τον Constantine αρχηγό. Ο Constantine είναι ο άνθρωπος που μας οδηγεί μέσα κι έξω από την πλοκή. Έχουμε τον Swamp Thing, τον Etrigan, τη Zatanna, έχουμε – θα σας το χαλάσω – τον Floronic Man (Jason Woodrue). Έχουμε πράγματα για αυτούς που αγαπούν τη σκοτεινότερη πλευρά του DC universe και θα εκτιμήσουν, και προσπαθούμε να μείνουμε αυθεντικοί στις προελεύσεις των χαρακτήρων […] Κυριολεκτικά παίζω με δύο από τους πιο παλιούς και πιο αγαπημένους χαρακτήρες της ζωής μου – τον Swamp Thing και τον Etrigan. Αυτοί ήταν οι χαρακτήρες που ζωγράφιζα με μολύβια όταν ήμουν παιδί. Δεν μπορώ να σας πω πόσο χαρούμενος είμαι, αλλά τελειώνω τη βίβλο μου, και την παραδίδω, που είναι κάπου 45 σελίδες, στους Warner, κι έχουμε ένα σεναριογράφο που μας αρέσει και του μιλάμε, αλλά τώρα γράφει τη δική του ταινία και το σκέφτεται (σ.σ. δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του). Αλλά θα προσπαθήσω να τον περιμένω.

Για το budget του Batman vs Superman θα περιμένουμε ένα ποσό άνω των 200 εκ. δολαρίων, μιας και οι πρώτες αναφορές λένε ότι ο προϋπολογισμός ΜΟΝΟ για τα γυρίσματα στο Detroit του Michigan ανέρχονται στα 130 εκ.! Με ονόματα πίσω και μπροστά από τις κάμερες να περιμένουμε ακόμα να επιβεβαιωθούν, γνωρίζουμε σίγουρα ότι θα επιστρέψει στην επίβλεψη των οπτικών εφέ ο John Des Jardin (Man of Steel, Watchmen, Matrix Revolutions) και στην παραγωγή θα βρίσκεται ο Charles Roven που αναφέραμε παραπάνω, με τη γυναίκα του Zack, Deborah Snyder.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Christopher Nolan έχει ξεγλιστρήσει ακόμα κι εκτός των credits των εκτελεστικών παραγωγών στις τελευταίες ανακοινώσεις, πράγμα που συνάδει απόλυτα με την επιμονή του να κρατήσει αυτόνομες τις ταινίες του Batman, οπότε δε θα μας είναι έκπληξη αν σιγά σιγά αποχωρήσει εντελώς από τον κόσμο της DC, αφήνοντας τους Snyder, Goyer και Affleck να τραβήξουν αυτοί πλέον το κοινό με το προμοτάρισμα των ονομάτων τους. Καλή τύχη με αυτό! Νεότερα σύντομα…

(κι αν δε σας έφτασαν τα παραπάνω, συμπληρώνουμε με fan art εις μνήμη της τριλογίας του Nolan)

as published @ ireporterworld.com
Advertisements

Share A Thought

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s