Είστε έτοιμοι για το THE RAID 2; [trailer]

Evans' THE RAID 2: BERANDAL (2014)

Το sequel του ινδονησιακού cult hit σπάει κόκκαλα και ξεφτιλίζει το Hollywood

Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει με το The Raid. Το πώς ο κόσμος –ολόκληρος, όχι μόνο της Ασίας- το έχει αγκαλιάσει σαν κάτι φρέσκο, κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο από την οδό που βαδίζει η Χολιγουντιανή μορφή της διασκέδασης, του σόου. Κι όμως, είναι κρίμα. Γιατί φταίμε εμείς. Φταίμε που δεν ανοίγουμε τις πόρτες μας –κυρίως- στην Ανατολή, λες και είναι κάτι ξένο, κάτι που φοβόμαστε ότι δε θα κάνει εισιτήρια και πως ο απαίδευτος πχ. Έλληνας δε θα εκτιμήσει. Μα πώς να εκτιμήσει αν δεν το γνωρίσει πρώτα; Και λογικό μετά να του φαίνεται ξένο, εξωγήινο. Κι επιστρέφει σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα και που νιώθει πιο οικείο. Χωρίς τη διάθεση να δει τον κόσμο με άλλα μάτια. Αλλά το ποιητικό γκανγκστερικό Χονγκ Κονγκ υπάρχει δεκαετίες τώρα. Johnnie To. John Woo. Η απόκοσμη δραματική Κορέα. Η αλλόκοτη κωμικοτραγική Ιαπωνία. Η ανερχόμενη Ταϋλάνδη. Κι η Ινδονησία. Εντάξει, αυτό ήταν το rant μου και για σήμερα.

Αλλά πού και πού ξεμυτίζει παραφύσιν κάτι, ξεφεύγει από τα καλά προστατευμένα εκ των έξω πλαίσια. Και συγκλονίζει τον κόσμο. Αυτό βέβαια που συμβαίνει με το The Raid στο είδος του, έχω ίσως να το δω από το Ong-Bak. Μέχρι να ξεφτίσει και ο Tony Jaa, ο ανερχόμενος τότε νέος Bruce Lee. Και ούτε κατά διάνοια σε τέτοιο βαθμό βέβαια. Το πρώτο Raid έσκασε μύτη από το πουθενά και ανακηρύχθηκε ως μία από τις καλύτερες περιπέτειες της δεκαετίας. Και βάλε. Ο ντόρος λοιπόν που δημιουργήθηκε για την προβολή του sequel του στο Sundance ήταν τεράστιος. Βάλτε όλες τις μεγάλες πρεμιέρες του μέσα, δε νομίζω να συνάντησε καμία τον ενθουσιασμό που η ταινία του Gareth Evans βρήκε μπροστά της.

Evans' THE RAID 2: BERANDAL (2014)

Κι όχι μόνο ο κόσμος. Οι κριτικοί. Κι οι Αμερικάνοι κριτικοί. Τα ‘βαλαν με το Χόλυγουντ. Το πρώτο The Raid κόστισε 1 εκ. δολάρια. Το Berandal (The Raid 2) ανέβηκε στα 3. ΤΡΙΑ. Και σου λέει οι άλλοι με διακόσια τρία δεν αποφέρουν την ίδια αγαλλίαση, την αγνή απόλαυση. Πού είναι η αναλογία; Πού είναι η δημιουργικότητα, με το CGI να έχει εισβάλλει ακόμα και στο είδος της περιπέτειας και των πολεμικών τεχνών, κάνοντας μέχρι και την χορογραφία περιττή.

Μόνο η ποσότητα αιματοχυσίας κάνει τις πρώτες ταινίες δράσης του Paul Verhoeven να μοιάζουν ήπιες […] Είναι η πιο βίαια mainstream ταινία από Τα Πάθη του Χριστού.

Όταν πρωτοείδαμε το The Raid ήταν λες και κάποιος μας είχε χτυπήσει στο πρόσωπο 800 φορές δείχνοντάς μας ότι η δράση που μας σερβίρει το Χόλυγουντ δεν είναι ούτε στο μισό απ’ όσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι. Καμιά ποσότητα CGI δε θα μπορούσε να παρέχει τη γροθιά μιας τέλειας χορογραφημένης, γυρισμένης, μονταρισμένης σκηνής πάλης

Το Raid 2 κάνει το Raid 1 να μοιάζει με Σαββατιάτικο καρτούν

Είναι χαρακτηριστικά μόνο μερικές από τις ατάκες των κριτικών παγκοσμίως, και είναι εμφανείς οι ανησυχίες ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν περεταίρω ‘κοψίματα’ σε σχέση με την εκδοχή που προβλήθηκε στο Sundance ώστε να διατηρήσουν ένα ‘R’ rating από την MPAA, τουλάχιστον για τη διανομή της στη Δύση.

Evans' THE RAID 2: BERANDAL (2014)

Για όσους δεν έχουν ακόμα ιδέα για τι πράγμα μιλάμε, το πρώτο The Raid – aka The Raid: Redemption (Επιχείρηση Χάος) – είναι ένα συνεχόμενο ξυλίκι μέχρι τελικής πτώσεως – η «επιδρομή» είκοσι μπάτσων σε ένα τριανταόροφο άντρο εγκληματιών με σκοπό να φθάσουν και να εξοντώσουν τον αρχηγό τους. Η δεύτερη ταινία, The Raid 2: Berandal συνεχίζει ακριβώς από εκεί που τελειώνει η πρώτη, με τον πολεμιστή Iko Uwais στο ρόλο του αστυνομικού Rama, μετά την επιτυχημένη του επιδρομή, να γίνεται πλέον στόχος, αυτός και η οικογένειά του, από ένα μεγαλύτερο ψάρι. Γιατί τώρα έχει να αντιμετωπίσει το αφεντικό της μαφίας Bangun που συνεταιρίζεται με τη Yakuza, αλλά και τη διαφθορά στο αστυνομικό τμήμα της Jakarta. Για να διεισδύσει στο εγκληματικό συνδικάτο θα πρέπει να συλληφθεί και να υποδυθεί το φυλακισμένο, πλησιάζοντας τον γιο του Bangun, Ucok.

Ο Ουαλός σκηνοθέτης Gareth Evans άφησε νωρίς την πατρίδα του γοητευμένος από το Pencak Silat, την πολεμική τέχνη της Ινδονησίας, και μαζί με τον πρωταγωνιστή του Uwais γύρισαν το Merentau Warrior πριν έρθουν τα Raid. Για το Berandal – που σημαίνει “κακοποιός” – ήθελε να ανοίξει τον κόσμο του πέρα από μία απλή επιδρομή. Με επιρροές τους Sam Peckinpah και John Woo (φυσικά), ήθελε να εντάξει στο sequel το στοιχείο του αυτοκινητοκυνηγητού, ταυτόχρονα με τις μάχες. Για ένα τέτοιο κυνηγητό, λέει, χρειάστηκαν δώδεκα ημέρες γυρισμάτων, ενώ η τελική μάχη άλλες δέκα! Για τη δράση που από μόνη της φθάνει τα 65 λεπτά, αναφέρει πως υπάρχουν 17 τέτοιες σεκάνς και κάθε πλάνο χρειάστηκε 10 με 12 επαναλήψεις για να αποδοθεί σωστά, που είναι και ο κύριος λόγος που επέλεξαν την ψηφιακή κινηματογράφηση.

Evans' THE RAID 2: BERANDAL (2014)

Η ιδέα είναι να το μεταφέρουμε έξω από εκείνο το κτίριο. Έχουμε ήδη κάνει κάτι αυτοπεριορισμένο, τώρα θέλουμε να κάνουμε κάτι που να κάνει το αφεντικό του κτιρίου και το ίδιο το κτίριο, και ό,τι ήταν απειλητικό στην πρώτη ταινία να φαντάζει πολύ μικρό σε σύγκριση με τη δεύτερη. Οπότε βαδίζουμε σε έναν κατά πολύ μεγαλύτερο οργανισμό του υποκόσμου, και θα είναι υπέροχο. 

Πριν όμως απ’ όλα αυτά, πριν ακόμα υλοποιηθεί το The Raid: Redemption, το πρώτο Raid, κι αμέσως μετά το Merantau, την πρώτη του ταινία επί Ινδονησιακού εδάφους, ο Evans έγραφε το σενάριο του Berandal. Το Berandal έμελλε να είναι η ταινία στη θέση του Redemption, αλλά όταν μετά από ενάμιση χρόνο δουλειάς οικονομικές δυσκολίες τον ανάγκασαν να σταματήσει την παραγωγή, στράφηκε σε κάτι πιο απλό που να μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Έτσι γυρίστηκε το Redemption, με το Berandal να ήταν για την ώρα μια ξεχωριστή ιστορία. Όμως, και μετά την επιτυχία της πρώτης ταινίας, δεν ήθελε πολύ για να του έρθει η ιδέα να ενώσει τα δύο σενάρια σε μία συνεχή ιστορία, κάνοντας μονάχα λίγες αλλαγές για να προσαρμόσει τον κεντρικό χαρακτήρα. Από ένα λοιπόν απραγματοποίητο project προέκυψε «έτοιμη» η συνέχεια της ιστορίας του Rama. Κι όχι μονάχα αυτό. Ο σκηνοθέτης ήδη σχεδιάζει το τρίτο κεφάλαιο του Raid: εκεί που το Berandal λαμβάνει χώρα δύο ώρες μετά το Redemption, το The Raid 3 θα λαμβάνει χώρα δύο ώρες ΠΡΙΝ το τέλος του Berandal, κάνοντας τα γεγονότα του τρίτου να τρέχουν ταυτόχρονα με του δευτέρου. Θα πρέπει πρώτα να δούμε πώς τελειώνει το Berandal πριν κάνουμε περεταίρω εικασίες.

Evans' THE RAID 2: BERANDAL (2014)

η Hammer Girl

Από την επιτυχία του Redemption γεννήθηκε και ένα κόμικ που εξυπηρετεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ταινιών, συστήνοντάς μας νέους χαρακτήρες, όπως αυτόν της Hammer Girl, την οποία ενσαρκώνει η Julie Estelle (The Chanting, Macabre). Ο Yayan Ruhian (The Raid, Merantau) θα επιστρέψει όχι ως Mad Dog πια, αλλά ως Prakoso ο εκτελεστής και δεξί χέρι του Bangun, ο Donny Alamsyah (The Raid, Merantau) θα επαναλάβει το ρόλο του Andi, με τον Tio Pakusodewo (Java Heat, The Forbidden Door) να υποδύεται το αφεντικό Bangun και τον Arifin Putra (Macabre) τον γιο του, Ucok. Τα ονόματα κορυφής όμως μας έρχονται από την Ιαπωνία, που προφανώς θα εμπλέκονται με τη Yakuza: στο θρόνο της ο KenIchi Endo από τις ταινίες του Miike (Visitor Q, The Great Yokai War, Yakuza: Like A Dragon) ως Goto. Ο Ryuhei Matsuda (Taboo, Big Bang Love, Blue Spring) είναι ο γιος του, Keiichi, και ο Kazuki Kitamura (Killers, Kill Bill, Yakuza: Like A Dragon, Azumi) ο Ryuichi, μεταφραστής, σύμβουλος και το αντίστοιχο δεξί χέρι του Goto.

Dimas Imam Subhono και Matt Flannery  επιλαμβάνονται της φωτογραφίας, αλλά και για τη μουσική επιστρέφει σύσσωμη η ομάδα, εκτός του Mike Shinoda, για να καλύψουν την ινδονησιακή, αλλά και τη μεταγλωττισμένη αγγλική εκδοχή – ο Joseph Trapanese (Earth to Echo, Oblivion, The Raid) και οι Aria Prayogi και Fajar Yuskemal των Raid και Merantau. Σενάριο και μοντάζ αναλαμβάνει ο ίδιος ο Evans.

Evans' THE RAID 2: BERANDAL (2014)

Τρελό fan made poster που διακωμωδεί τη νέα μόδα της περιγραφής πάνω στα poster (βλέπε Wolf Creek 2 / Evil Dead)

Ώρα για το facepalm μεγατόνων. Σε σχετικά νέα, που μόνο έκπληκτους δε μας αφήνουν, λες και δεν έμαθαν τίποτε από το remake του Oldboy – ναι, σωστά καταλάβατε – η Sony σχεδιάζει remake για το The Raid. Το σενάριο έχει γραφεί από τον Brad Ingelsby (Out of the Furnace), με τους Jon και Erich Hoeber των Red 1 & 2 και Battleship να το επιμελούνται με τις απαραίτητες αλλαγές. Ο Gareth Evans θα συμμετέχει μονάχα ως εκτελεστικός παραγωγός.

Το Berandal πάντως – που μάλλον θα δούμε στη Δύση με τίτλο The Raid 2: Retaliation ή σκέτο The Raid 2 – θα κάνει την πρεμιέρα του στις ΗΠΑ την 28η Μαρτίου κι ελπίζουμε πολύ πολύ σύντομα να το δούμε και στη χώρα μας και όχι να μας το φυλάξουν πάλι για Αύγουστο μεριά. Για τις κρύες νύχτες του υπόλοιπου χειμώνα λοιπόν, εκτός του τελευταίου trailer παραπάνω, παραθέτουμε και το red band teaser μαζί με το Sundance trailer υπό τη συνοδεία Handel – όλα τους μοναδικά.

 

as published @ ireporterworld.com
Advertisements

One thought on “Είστε έτοιμοι για το THE RAID 2; [trailer]

  1. Pingback: Ο Paul Walker μας αποχαιρετά με τη δράση του BRICK MANSIONS [trailer] | Punk's Repository

Share A Thought

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s