Και ο Nick Nolte στο “Νώε” του Aronofsky!

Aronofsky's NOAH (2014)

Προσθήκη της τελευταίας στιγμής για το voice acting του Σεμιαζά

Nick Nolte

Ο Nick Nolte επί το (δυσβάσταχτο) έργον…

Μπορεί τα γυρίσματα να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και κάποιο καιρό με το trailer να ‘χει κυκλοφορήσει από το Νοέμβρη, αλλά απ’ ότι φαίνεται η υπερπαραγωγή του Darren Aronofsky θα τρέχει μέχρι τελευταία στιγμή, καθώς ο σκηνοθέτης ανακοίνωσε μέσα από το twitter του τη συμμετοχή του Nick Nolte στο ρόλο του Σεμιαζά, του έκπτωτου εξάχερου αγγέλου, ηγέτη των Watchers, και εχθρού του Παντοδύναμου έπειτα από την Πτώση. Αυτό μας κάνει να υποθέτουμε ότι έχει αναλάβει απλά να δανείσει τη φωνή του στο χαρακτήρα, καθώς όπως γνωρίζουμε ο ηθοποιός που είχε επισήμως αναλάβει το ρόλο ήταν ο μόνιμος συνεργάτης του Aronofsky, Mark Margolis (π, Η Πηγή της Ζωής, ‘Breaking Bad’).

Στο Νώε (Noah), ο Aronofsky θα διηγηθεί τη γνωστή βιβλική ιστορία, συμπληρώνοντας τα «κενά» με τη φαντασία του (όπως οι έκπτωτοι άγγελοι – κάτι σαν την περσική τερατολογία των 300), σε σενάριο δικό του και του Ari Handel (Η Πηγή της Ζωής), συνήθη παραγωγού στις ταινίες του. Απ’ ότι φαίνεται ο αγαπητός σκηνοθέτης επιχειρεί το πιο μεγαλεπήβολό του project με προϋπολογισμό 130 εκ. δολαρίων, επιβεβαιώνοντας το γνωμικό που λέει ότι κάθε σκηνοθέτης για να γίνει πραγματικά μεγάλος θα πρέπει να ‘χει καταξιωθεί και με ένα επικό ή πολεμικό έργο στη φιλμογραφία του.

Aronofsky's NOAH (2014)Από το trailer το Noah φαίνεται εντυπωσιακό οπτικά, όπως άλλωστε περιμένουμε από τον Kubrick της γενιάς μας, αν και πιο γήινο σε σχέση με το ψυχεδελικό The Fountain. Οι ανησυχίες δεν είναι τόσο ως προς το οπτικό κομμάτι που είμαι σίγουρος ότι θα μας αφήσει για ακόμα μια φορά άφωνους (αν και κι εκεί έχουμε ένα θεματάκι όταν ακούσαμε ότι όλο το ζωικό βασίλειο θα είναι ψηφιακό, αποτελώντας την πιο πολυσύνθετη δουλειά που έχει αποπειραθεί να εκτελέσει η Industrial Light & Magic), αλλά ως προς το πώς θα χειριστεί το σενάριο και δη το θρησκευτικό κομμάτι, καθώς είναι σίγουρο ότι, όπως κάθε θρησκευτικού περιεχομένου ταινία, κάποιους θα αφήσει απηυδισμένους. Στην τελική, οι ανοιχτόμυαλοι δε θέλουν μια πιστή αντιγραφή της χιλιοειπωμένης ιστορίας, και κρατάμε την επιφύλαξη γιατί ο σκηνοθέτης συνηθίζει να προκαλεί. Αυτή τη φορά όμως βρίσκεται στο Hollywood και όχι στο τροχόσπιτό του, και όταν οι δοκιμαστικές προβολές που έγιναν μέσα στο φθινόπωρο άφησαν αρνητικές εντυπώσεις σε θρησκευτικές ομάδες, το συμβόλαιο του Aronofsky που λέει ότι εκείνος θα έχει τον τελευταίο λόγο πάνω στο τελικό cut της ταινίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση από την Paramount που βρίσκεται από πίσω. Θα έπαιρνε ένα θαύμα για να γίνει εισπρακτική επιτυχία ο Νώε σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, αλλά επειδή θα βγει μέσα στο Πάσχα, κόσμος σίγουρα θα πάει να το δει. Το θέμα είναι ότι αυτός ο κόσμος θα είναι κυρίως θρησκόληπτος και όχι οπαδός του Aronofsky. Όπως και να ’χει, ελπίζουμε πραγματικά ο σκηνοθέτης να έχει τον τελευταίο λόγο στο όραμά του.

Τον Νώε, που θα πάρει εντολή να χτίσει την Κιβωτό για να διαφυλάξει το ζωικό βασίλειο και την οικογένειά του από τη μεγάλη θεομηνία, υποδύεται ο Russell Crowe. Οι πρώτες επιλογές του σκηνοθέτη πάντως ήταν ο Michael Fassbender και ο Christian Bale, ο οποίος τελικά αρνήθηκε και προτίμησε… τον Μωϋσή στο Exodus του Ridley Scott!

Τη νέμεση του Νώε, τον Τούμπαλ-Κάιν υποδύεται ο Ray Winstone (Sexy Beast, The Departed, The Sweeney – ή το πρόσωπο της Bet365 αν προτιμάτε). Ο Άγγλος ηθοποιός θυμάται πόσο προκατειλημμένος ήταν πριν διαβάσει το σενάριο.

Η τρέλα του Νώε είναι μεγάλο πράγμα. Πώς αντιμετωπίζεις κάποιον που λέει ότι θέλει να σώσει όλα τα ζώα του πλανήτη, αλλά όχι τους ανθρώπους; Είναι κάτι σαν δίκοπο μαχαίρι. Διαδραματίζεται πίσω στο χρόνο, αλλά έχεις την αίσθηση ότι όλα έχουν ξανασυμβεί, ότι η ανθρωπότητα και ο πολιτισμός ήταν και πριν όσο μεγάλος είναι σήμερα. Είναι κάτι που στο θυμίζει. […] Όταν το πρωτοάκουσα είπα, είναι η Κιβωτός του Νώε; Όλοι ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Ο Crowe θα παίξει το Νώε; Και γελούσα. Μετά διάβασα το σενάριο. Χώνεψα ότι ήταν ο Darren Aronofsky αυτός που θα το σκηνοθετούσε οπότε ανακάθισα. Το διάβασα και είπα, για περίμενε. Αυτό είναι πολύ, πολύ καλό. Το σχέδιο (σ.σ. της γραφικής νουβέλας του Aronofsky) είναι εκπληκτικό επίσης.

Aronofsky's NOAH (2014)

Russell Crowe και Jennifer Connelly

Μεγάλα ονόματα έχουμε και στους υπόλοιπους ρόλους. Τη γυναίκα του Νώε, Ναάμ (Naameh) ερμηνεύει η Jennifer Connelly που… ξαναπαντρεύεται τον Crowe μετά το A Beautiful Mind. Τα παιδιά του Ίλα, Χαμ, Σεμ και Ιαφέθ, υποδύονται οι Emma ‘Ερμιόνη’ Watson, Logan Lerman (Percy Jackson, Οι Τρεις Σωματοφύλακες), Douglas Booth (LOL, Jupiter Ascending) και Leo McHugh Carroll αντίστοιχα. Την Ίλα ήταν να υποδυθεί η Dakota Fanning, αλλά αποχώρησε λόγω πηγμένου προγράμματος (κρίμα). Ο παππούς του Νώε, Μαθουσάλας, δε θα είναι κανένας άλλος από τον Anthony Hopkins που φαίνεται ότι κλείνει κάθε διαθέσιμο ρόλο σοφού γηραιού. Αξίζει να σημειώσουμε και τη συμμετοχή του Kevin Durand (Ρομπέν των Δασών, Resident Evil: Retribution, ‘Lost’) ως Ογκ – ενός ακόμη Watcher – του Ούγγρου Marton Csokas (Aeon Flux, The Amazing Spider-Man 2, Abraham Lincoln: Vampire Hunter) ως του πατέρα του Νώε, Λάμεχ, και της Madison Davenport (The Possession, ‘Από το Σούρουπο ως την Αυγή’) ως η γυναίκα του Χαμ, Να’ελ.

Το σενάριο των Aronofsky και Handel επιλήφθηκε ο πολύπειρος John Logan (Ο Μονομάχος, Ο Τελευταίος Σάμουραι, Skyfall). Μαζί με τον σκηνοθέτη, στην παραγωγή βρίσκεται η Mary Parent (Pacific Rim, Godzilla) και ο Scott Franklin (Black Swan, The Wrestler) από την Protozoa Pictures, εταιρία παραγωγής του Aronofsky. Ευχάριστο που θα ακούσουμε ξανά τη μουσική του Clint Mansell σε ακόμα μία ταινία του Aronosfky, και δεν είναι ο μόνος που επιστρέφει, καθώς ο μόνιμος φωτογράφος του, Matthew Libatique (Iron Man 1 & 2, Cowboys & Aliens) και ο μοντέρ του Andrew Weisblum (Black Swan, The Wrestler) αναλαμβάνουν και πάλι καθήκοντα. Στο σχεδιασμό της παραγωγής βρίσκεται ο Mark Friedberg (Συνεκδοχή Νέα Υόρκη, State of Play), στην καλλιτεχνική διεύθυνση ο Dan Webster (Life of Pi, Surrogates) και τα πλούσια οπτικά εφέ αναλαμβάνουν οι Ben Snow (Star Wars 2, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, Terminator: Salvation) και Joe Takai (Jack The Giant Slayer, The Secret Life of Walter Mitty).

Aronofsky & Henrichon's NOAH (comic)

Noah, η γραφική νουβέλα των Aronofsky και Henrichon

Για να πείσει βέβαια την Paramount να συμφωνήσει στην παραγωγή του εγχειρήματος, ο Aronofsky χρειάστηκε να γράψει πρώτα την αντίστοιχη γραφική νουβέλα –με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του Del Toro για το The Strain– σε σχέδιο του Καναδού Niko Henrichon (Pride of Baghdad, Sandman, Fables), βασισμένη στο προσχέδιο του σεναρίου του Νώε. Το πρώτο τεύχος της νουβέλας κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στα γαλλικά πίσω στον Οκτώβριο του 2011 και θα δούμε την αγγλική του μετάφραση στις 18 Μαρτίου από την Image Comics, λίγες μέρες δηλαδή πριν την έξοδο του Noah στους κινηματογράφους (27 Μαρτίου στην Ελλάδα).

Πλην του επισήμου trailer της ταινίας, μπορείτε να πάρετε και μια γεύση από τη νουβέλα παρακάτω.

as published @ ireporterworld.com
Advertisements

Share A Thought

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s