Ο αμφιλεγόμενος PREACHER δοκιμάζεται στο AMC δίκτυο

PREACHER (comics)

Seth Rogen και Evan Goldberg (!) αναπτύσσουν τον πιλότο

Ω Θεοί (κυριολεκτικά)! Ανακουφιστικά νέα για τους οπαδούς του Preacher, αλλά θα συμβούλευα να κρατήσουμε λίγο ακόμα την ανάσα μας, γιατί ο εν λόγω ιεροκήρυκας έχει καταφέρει να τρομάξει όποιον έχει τολμήσει να καταπιαστεί με αυτόν την τελευταία δεκαπενταετία και δε θα εκπλαγούμε αν κάτι πάει στραβά στην πορεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αναγνωρισμένη σειρά κόμικ για ώριμο κοινό Preacher ενδέχεται να διασκευαστεί σε τηλεοπτική σειρά (και όχι για τον κινηματογράφο, δυστυχώς (;)) για λογαριασμό του δικτύου AMC που έχει στην κατοχή του σειρές όπως το Mad Men και το The Walking Dead, και με τον τερματισμό του Breaking Bad ίσως θέλει να καλύψει το κενό. Μάλιστα, όπως ακούγεται, την ανάπτυξη κι επίβλεψη της σειράς θα αναλάβει η Sony, με το AMC απλά να την προβάλλει (ανακουφιστικό αυτό για όσους απογοητεύτηκαν με το χειρισμό του AMC στο Walking Dead).

Ας ζωγραφίσουμε λίγο το ζουμερό background όμως, για να ξέρουμε και για τι μιλάμε. Ο Preacher είναι μια τερματισμένη σειρά 75 τευχών κόμικ (1995-2000) της Vertigo -παραρτήματος της DC που ασχολείται με περιεχόμενο για πιο ενήλικο κοινό, με περισσότερη γραφική βία, αντισυμβατικά θέματα, όχι ήρωες με κολάν κλπ.- με ήρωα έναν ιεροκήρυκα (well duh!) στο Τέξας, ονόματι Jesse Custer, ο οποίος «δαιμονίζεται» από την πνευματική οντότητα «Γένεση», το αποτέλεσμα ζευγαρώματος ενός αγγέλου με ένα δαίμονα, και έκτοτε κατέχει τη δύναμη «του λόγου» πάνω στους θνητούς. Δοκιμασμένος για την πίστη του, παίρνει τα βουνά, και παρέα με τη φίλη του-εκτελέστρια Tulip O’Hare και έναν Ιρλανδό-βαμπίρ, τον Cassidy, ψάχνει για απαντήσεις στα εύλογα Θεία ερωτήματα που του ‘χουν προκύψει…

Συνήθως είναι δύο οι κατηγορίες projects που περνάνε… κλιμακτήριο στην παραγωγή: αυτά για τα οποία οι προσδοκίες είναι πολλές γιατί ήδη απευθύνεσαι σε μεγάλο κοινό (βλέπε Jurassic Park και Independence Day) και αυτά με φιλελεύθερο ή αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Προφανώς εδώ έχουμε να κάνουμε με τη δεύτερη περίπτωση και καταλαβαίνετε ότι το Preacher καταπιάνεται με πολλά θρησκευτικά και μη ζητήματα, με σκοτεινό χιούμορ, όντας αρκετά προκλητικό για συντηρητικό κοινό, ενώ κάποιοι παραλληλίζουν τη δυσκολία διασκευής-μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη, όπως αυτή που έχουν οι δημιουργίες του Alan Moore (Watchmen, League of Extraordinary Gentlemen), όχι μόνο εξαιτίας του συνδυασμού του ρεαλισμού με το φανταστικό στοιχείο, αλλά και της προκλητικής θεματικής του (ο Alan Moore βέβαια «επιτίθεται» περισσότερο κοινωνικοπολιτικά, παρά στα Θεία). Από άποψη ύφους και ατμόσφαιρας μπορεί κάλλιστα το Preacher να παρομοιαστεί με το Hellblazer (που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο ως Constantine, με τον Keanu Reeves), αφού εξάλλου η ιδέα για το Preacher από τον (δηλωμένο άθεο) δημιουργό του, Garth Ennis, γονιμοποιήθηκε όταν ο ίδιος δούλευε πάνω στα Hellblazer.

Φαίνεται λοιπόν ότι, ενώ παραδοσιακά ο κινηματογράφος είναι πιο φιλελεύθερο μέσο από την τηλεόραση, οι τελευταίες επιτυχίες σειρών όπως το Game of Thrones και το Walking Dead, σε αντίθεση με την πάλη που είχαν τολμηρές κινηματογραφικές προσπάθειες να σταθούν εισπρακτικά, όπως το Watchmen που λατρεύουμε και παρά την κριτική του επευφημία, κάνουν τους δημιουργούς να επιλέγουν την τηλεόραση ως ένα μέσο με λιγότερα ρίσκα, και που έχει πλέον τα τεχνικά μέσα να στηρίξει φιλόδοξες παραγωγές. Όπως λοιπόν και το Sandman του Neil Gaiman, μια ακόμα θρυλική σειρά κόμικ των 90’s, το Preacher θα σκουπίσει τα δάκρυα από τις αποτυχημένες προσπάθειες κινηματογραφικής διασκευής και θα οδέψει προς το μικρό κουτί.

Το 1998, ο Βορειοϊρλανδός Garth Ennis, έχοντας πλην των Hellblazer και Preacher στο βιογραφικό του ιστορίες στα Judge Dredd και Punisher, κι έχοντας δημιουργήσει κι ακόμα μία σειρά της DC, το Hitman, είδε ενδιαφέρον για πιθανή μεταφορά του Preacher στον κινηματογράφο κι έτσι πούλησε τα δικαιώματα στην Electric Entertainment. Για τα επόμενα 7 περίπου χρόνια ακολούθησαν απόπειρες συμπαραγωγής της Electric αρχικά με την Miramax και τη στήριξη του Kevin Smith, και κατά συνέχεια με την αγγλική Storm Entertainment για να ορθοποδήσει το project. Σκηνοθέτιδα είχε αναλάβει η Rachel Talalay (Nightmare on Elm Street 6, Ghost In The Machine) και με σενάριο του Ennis. Στον πρώτο ρόλο είχε ήδη επιλεγεί ο James Marsden (X-Men trilogy, Superman Returns) που δήλωνε κατενθουσιασμένος με την ιστορία. Όμως τελικά η απόπειρα έπεσε σε λίμπο εξαιτίας προβλημάτων προϋπολογισμού για να έρθει στο προσκήνιο το τηλεοπτικό δίκτυο HBO, που συνήθως βάζει το χέρι του εκεί που άλλοι δεν τολμούν, βρίσκοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την ιδέα κι αναθέτοντας στους Mark Steven Johnson (Ghost Rider, Daredevil) και Howard Deutch (The Whole Ten Yards, The Replacements) να αναλάβουν τον πιλότο. Αυτή φάνταζε μια πολύ καλή προοπτική, αφού ο Johnson ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει το κόμικ πιστά, με κάθε επεισόδιο να καλύπτει ένα τεύχος της σειράς (και αργότερα να προστεθούν, σε συνεργασία με τον Ennis που παρακολουθούσε από κοντά τη μεταφορά, κι άλλες ιστορίες).

Τελικά, δύο χρόνια αργότερα το HBO παράτησε την ιδέα εξαιτίας αμφιλεγόμενων θρησκευτικών θεμάτων και εκκεντρικού στυλιζαρίσματος, με την Columbia να παίρνει τη σκυτάλη αγοράζοντας τα δικαιώματα κινηματογραφικής μεταφοράς. Σκηνοθέτης αυτή τη φορά; Ο Sam Mendes του American Beauty, του Road του Perdition και της περσινής James Bond ταινίας, Skyfall! Εντέλει ο Mendes τα βρήκε σκούρα με το πώς να κάνει τον Preacher να ‘λειτουργήσει’ στον κινηματογράφο εν αντιθέσει με την τηλεόραση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πέρυσι:

Είναι μια ευφυής γραφική νουβέλα, την αγάπησα, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της λαμβάνει χώρα στον πραγματικό κόσμο, και τώρα περικυκλωνόμαστε από θεματικές ταινίες φαντασίας και σούπερ ηρώων που είναι γεμάτες οπτική πανδαισία. Και στην πραγματικότητα, ο Preacher είναι πιο ‘πραγματικός’, είναι περισσότερο μια γοτθική ιστορία του Νότου με στοιχεία του φανταστικού. Είναι δύσκολο να το ισορροπήσεις.

Ο Mendes δε φαίνεται να θέλει να ξαναπιαστεί με το εν λόγω project έχοντας σβήσει τη δίψα του για δράση με τον James Bond.

Το τελευταίο όνομα που ανέλαβε την κινηματογραφική μεταφορά του Preacher ήταν ο D.J. Caruso (Disturbia, Eagle Eye) με τον John August (Big Fish, Charlie’s Angels, Titan A.E.) να γράφει το σενάριο, και με πιθανό όνομα τον Chris Pine (Star Trek, Unstoppable) στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δυόμιση χρόνια πέρασαν από αυτή την ανακοίνωση, χωρίς να έχει ανάψει πράσινο φως στην παραγωγή… για να φτάσουμε στο σήμερα και τα χαρμόσυνα, καταπώς φαίνεται, νέα ότι τελικά ο Preacher θα δοκιμαστεί στο τηλεοπτικό δίκτυο AMC, σε παραγωγή της Sony. Κι αν αναρωτιέστε για το ποιοι θα εμπλακούν αυτή τη φορά στο δύσκολο αυτό έργο; Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, είναι ο ταλαντούχος κωμικός ηθοποιός/σεναριογράφος Seth Rogen (Superbad, This Is The End, Pineapple Express), μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του Evan Goldberg, και τον σεναριογράφο του Breaking Bad, Sam Catlin. Λίγο μετά την ανακοίνωση του AMC ο Rogen μάλιστα τουΐταρε: «Απ’ ότι φαίνεται, επτά χρόνια σκληρής δουλειάς θα ανταμειφθούν. Ίσως να καταφέρω να φέρω ‘εν ζωή’ μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες.»

Συγκρατημένη αισιοδοξία λοιπόν, αρκεί να μην αφήσουν την φυσική τους χιουμοριστική τάση να μετατρέψει τον Jesse Custer σε καρικατούρα. Ο Garth Ennis όμως βρίσκεται από πάνω τους κι επιβλέπει και εμείς αναμένουμε εναγωνίως νέα για το casting και τα γυρίσματα…

as published @ ireporterworld.com
Advertisements

Share A Thought

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s