Editorial Cultus Imperialis

Το βλόγκινγκ (ή κινγκ οφ δε βλογκς – μακρινοί ξάδερφοι των γκρέμλινς και των κρίττερς και ορκισμένοι οχτροί των Κενοβιτών) ήταν κάποτε ένα χρυσό εργαλείο, όπως ήταν και το γιώτα χι. Είναι το ιδιωτικό μεταφορικό μέσο σκέψεων σε μια διαδικτυακή λεωφόρο όπου κάποτε χρησιμοποιούσαμε κατά κόρον λεωφορεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά όπως κάθε ατομικό, ιδιωτικό εργαλείο, όταν υπερκορεστεί, τότε η προσωπική διευκόλυνση που προσφέρει έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την κοινωνική ευημερία, την ίδια την ουσία της κοινωνίας που έφτιαξε δρόμους και ιντερνέτια για να ενώνει ανθρώπους, και αντ’ αυτού οδηγεί σε διάσπαση, αποκοινωνικοποίηση και αποδόμηση. Όπου blogging βέβαια μπορεί να είναι και μια απλή status change σε κάποιο (anti)social network – η ίδια λογική κυριαρχεί (μόνο ακόμα πιο… βαρεμένη). Είναι η εικονική, παραπλανητική παροχή “ελευθερίας” που επισφραγίζει την παρακμή της φύσεως του Συστήματος. Αλλά θα έχουμε καιρό να σχολιάσουμε πώς το βλόγκινγκ έριξε το κομμουνιστικό καθεστώς και όλα τα σχετικά σε αυτές τις σελίδες του editorial.

Γιατί το editorial δεν είναι ένα ακόμα blog, ούτε οι cultists μας χρειάζεται να ανησυχούν για το αν… το γυρίσαμε κι εμείς. Το editorial είναι… το editorial, και είναι κάτι που έλειπε τόσο καιρό από την Cult. Απ’ όλα τα περιοδικά που αγοράζαμε μικροί – και ίσως ακόμα και τώρα να αγοράζουμε – και έχουμε φυλάξει σε κάποια γωνιά, το editorial πάντα υπήρχε. Είναι η πιο σημαντική μόνιμη στήλη, που μέχρι να αντιληφθούμε τη σημασία της την προσπερνούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη (και να είστε σίγουροι ότι η μεγαλύτερη μάζα αναγνωστών ακόμα προσπερνάει και θα προσπερνάει). Είναι αυτή η πρώτη σελιδούλα, ένα σκέτο κείμενο χωρίς διακοσμήσεις και χρωματάκια, που βρίσκεται ανάμεσα στο εξώφυλλο και τα περιεχόμενα (συνήθως), ή αμέσως μετά τα περιεχόμενα και πριν από ένα κάρο διαφημίσεις, πολύ πριν το “πρώτο” και πολυσέλιδο θέμα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εισαγωγή. Είναι μια άποψη, μία σκέψη, ένα λογύδριο του αρχισυντάκτη – ή της συντακτικής ομάδας. Μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια περιοδικοφαγίας, αν κάτι μου έμεινε περισσότερο στο μυαλό, ήταν κάποια editorials.  Γιατί χωρίς αυτά, ψυχή ένα περιοδικό ή μια φυλλάδα δεν είχε. Ή ήταν δύσκολο να την προσδιορίσεις. Το editorial είναι μια off-the-record κατάθεση, πολλές φορές καυστική και με την κατάλληλη δόση λεπτού χιούμορ και φιλοσοφίας, που καθόριζε κατά πολύ τον χαρακτήρα του μέσου – και κατά κάποιο τρόπο το ιδανικότερο κριτήριο για το ξεφύλλισμα των επόμενων σελίδων. Επίκαιρο ή όχι, άμα δε σε κέρδιζε, δε χρειαζόταν να πας παρακάτω.

Έτσι, αυτό το άρθρο σηματοδοτεί την εκκίνηση και του δικού μας editorial, που κατά κάποιο τρόπο πάντα υπήρχε σε σελίδες μας, στα news, στα forums, πίσω από τις γραμμές, ανεπίσημα και άτυπα. Για τη διευκόλυνση της ροής του κινηματογραφικού μας υλικού όμως το αποκόβουμε, του δίνουμε ξεχωριστό χώρο. Φυσικά, η κινηματογραφική επικαιρότητα και όλα τα επίσημα άρθρα θα αναρτώνται κανονικότατα στο themoviescult.gr. Εδώ θα βρίσκετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύσεις της αρχισύνταξης που θα έχουν να κάνουν με:

  • Ανακοινώσεις για αλλαγές και ανανεώσεις αναφορικά με το site του The Movies Cult, τη χρήση του και την εμφάνισή του
  • Επεξηγήσεις, απαντήσεις και αποσαφηνίσεις F.A.Q. που μπορεί να προκύπτουν και προσπάθεια ομαλότερης ενσωμάτωσης των μελών στην κοινότητά μας, την ιδεολογία μας και τις προτιμήσεις μας
  • Οτιδήποτε έχει να κάνει με την Cult, την κοινότητά της και το themoviescult.gr – όπως δηλαδή άρθρα που μέχρι τώρα βρίσκονταν στην κατηγορία The Cult News (αρχείο των οποίων μπορείτε να βρείτε εδώ)
  • Απόψεις που εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν την Cult
  • Random, off-topic και off the record ideas, thoughts ‘n’ rants
  • Αθλητικά, επικαιρότης, youtube, trashtalk και κουτσομπολιά (not!)
  • Το πρώτο πράγμα που θα διαβάζετε με το πρωινό καφεδάκι ανοίγοντας την διαδικτυακή σας εφημεριδούλα

Χωρίς λογοκρισίες και χωρίς συμβιβασμούς.
Πάντα αιρετικά και παθιασμένα.

Never before have so many people with so little to say said so much to so few.

as published @ editorial.themoviescult.gr
Advertisements

Share A Thought

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s